Äkta italiensk glass till Eksjö

Fler bilder

I april öppnar en gelateria i Gamla stan. Bakom satsningen står Nässjöparet Sharlet och Tony Habib. Båda är utbildade i hantverket på universitet i Bologna och diplomerade gelatomästare.

En äkta gelato ska vara dagsfärsk. Andelen frukt är minst 50 procent, i gelatosorbet är frukthalten upp mot 75 procent. Maskinerna rör om ingredienserna till den perfekta balanseringen och jämfört med den glass vi är vana vid i Sverige innehåller den mindre luft och betydligt mindre grädde.
– Vi har aldrig mer än sex procent grädde. Enligt italienarna förstör grädde de naturliga aromerna. Det vi kallar vaniljglass i Sverige är egentligen mer en gräddglass. I vaniljgelaton framträder vaniljsmaken tydligare, förklarar Sharlet Habib, som tillsammans med sin man Tony har rest mycket i södra Italien, där de också har vänner.

      Vi älskar kulturen och den italienska passionen för mat och smakupplevelser och tanken på att ta med glasskulturen hem till Sverige har växt inom oss, berättar Sharlet.

Paret sökte till Gelato University i Bologna, som utbildar studenter från hela världen. I våras startade de sitt företag Congelato i Nässjö där tillverkningen sker. Här kommer även Eksjöglassen att tillverkas. Råvarorna är i stor utsträckning lokala, mejeriprodukterna kommer från Isåsa lantbruk och frukten köps in från Rudenstams i Huskvarna. Samliga sorbeter är veganska.

Tanken på att expandera med fler försäljningsställen på Höglandet fanns med redan från början, även om paret Habib kanske inte hade trott att det skulle ske så snart. Att det blev just Eksjö var dock ingen slump.  
– Vi har många kunder från Eksjö och vi vet att efterfrågan finns där. Sommartid besöker vi själva ofta Eksjö. Det är mysigare än att åka till Jönköping, tycker jag. Det kommer mycket turister till den gamla stadsdelen, vilket passar vår verksamhet. Turister i dag vet väldigt mycket om gelato, i Tyskland finns många gelaterior, säger Sharlet.   

I Italien ligger de bästa gelateriorna aldrig meitt i smetsen utan lite avsides och är små och trånga. Helt enligt de italienska förebilden etablerar sig Congelato i en mindre lokal på Norra Storgatan 22, i den före detta ramverkstaden, gamla Fiske-Stigs lokal. Här kommer det att finnas plats för cirka tio sittplatser, som sommartid kompletteras med bord och stolar på gatan. Premiären är planerad till april och öppettiderna blir desamma som i Nässjö, april till september samt utvalda helger under vintern. Under högsäsong håller gelaterian öppet sju dagar i veckan.

För mer information gilla Congelato på facebook.