Antalet skolkuratorer fördubblas
Publicerad 8 Mars 2017
Fakta
Jenny Egbäck på bilden är en av kuratorerna i Eksjö kommun.
Foto: Anette Stendahl
Är du socionom eller socialpedagog och vill jobba som kurator i skolans värld? Eksjö kommun söker just nu hela fem skolkuratorer. Rekryteringen är grunden i den satsning som innebär att varje skola får en egen kurator.
Kuratorns uppdrag är att jobba förebyggande och främjande med det sociala arbetet. I takt med att den psykiska ohälsan hos unga ökar i samhället, och kuratorns tid inte räcker till, får lärarna ta allt mer sociala frågor på lektionstid. Genom satsningen på fler kuratorer räknar elevhälsan med att ge såväl den enskilda individen som gruppen och personalen ett bättre stöd. Samtidigt får lärarna utrymme att ägna sig åt undervisning och eleverna får därmed bättre förutsättningar att nå sina mål.
Unik satsning
– En kurator som alltid är på plats på skolan får en helhetsbild och kan vara delaktig på ett helt annat sätt; handleda personal, arbeta på gruppnivå och ha individuella samtal. Genom att röra sig på skolan och på rasterna skapar kuratorn relationer med eleverna, säger elevhälsans chef Ankie Palm, och betonar att tidiga insatser från förskoleklass och uppåt kan minska den psykiska ohälsan.
– Jag tror att den här satsningen är lite unik. När jag pratar med kollegor är det mer vanligt att en kurator jobbar på flera skolor och ansvarar för många elever, säger Ankie Palm.
Från 4 timmar till 75 procent
Ofta är det de minsta skolorna som blir lidande. Procentsatsen för kuratorstjänst på vissa skolor har exempelvis bara räckt till fyra timmar i veckan, vilket i princip bara täckt det mest akuta. Från och med höstterminen 2017 får varje skola alltså en egen kurator.
– Skolorna är jätteglada. De ser möjligheter att kunna samverka med kuratorn kring exempelvis kränkande behandling och temadagar. Det finns massor man kan göra tillsammans, säger Ankie Palm.
Gott arbetslag
Organisatoriskt kommer kuratorerna numera att jobba på respektive skola med rektor som chef. Elevhälsochefen står fortlöpande för nätverksträffar, handledning och fortbildning.
– Vi är ett gott arbetslag som har väldigt roligt tillsammans. Vi stöttar och hjälper varandra. Man jobbar ute i sin skola men man är aldrig ensam i sin yrkesroll, avslutar Ankie.
Till platsannonsen
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Marie Brask
En rad företagare och föreningsmänniskor från Eksjö kommun finns representerade i nationella styrelser. Uppdraget och nätverkandet innebär unika möjlighet att hämta hem kunskap och samtidigt placera ort och verksamhet på kartan. Maria Stejdahl, Eksjö Stadsfest och Lotta Alexandersson, Frendo i Mariannelund och Hultsfred, är två av dem som har nationella uppdrag.
Eksjö Gymnasium har under många år framgångsrikt arbetat med konceptet Ung Företagsamhet, UF. Läsåret 2020/2021 är inget undantag. Just nu drivs 12 UF-företag på skolan, i år med större utmaningar än någonsin.
Under 2021 intensifierar samhällsbyggnadssektorn och näringslivsenheten det gemensamma arbetet mot ett företagsklimat i toppklass. Genom att använda den så kallade Rättviksmodellen är ambitionen är att skapa en bättre relation mellan kommun och företagare.
I dagarna öppnade Kanaljen Konst & Eventmakeri – ett digitalt galleri för konst och konsthantverk skapade av kvinnor i Norden. Kanaljen har sin bas i Mariannelund i Småland, där fysiska events planeras redan till våren.