Årets turistföretag ska utses i Eksjö

I samband med årets näringslivsgala instiftas ett helt nytt pris: Årets turistföretag. De nominerade är Hotell Ullinge, Eksjö Camping & Konferens och Eksjö Stadshotell. Den 3 oktober avslöjar juryn vem vinnaren blir.

Turismen är en av Eksjö kommuns största näringsgrenar. Den omsätter i dagsläget 230 miljoner kronor per år och sysselsätter 175 personer.
– Vi ser en stor potential i besöksnäringen och jobbar hårt med att utveckla den, säger destinationsutvecklare Lars Persson och förklarar att det nya priset är ett led i det arbetet.
– Genom den här utmärkelsen vill visa på goda exempel och stimulera företag i branschen att ta nya tag att lyfta sig ytterligare.  

Hotell Ullinge
Överste Gösta von Porats påkostade villa vid Södra Wixens strand blev på 1930-talet en omtyckt plats för vila och semester bland familjens vänner. Som hotell öppnades Ullinge upp för en större krets och anläggningen har vid det här laget servat hotell- och restauranggäster i flera generationer. I dag har Ullinge Hotell drygt 30 rum och kapacitet att ta emot 94 gäster. Restaurangen är öppen alla dagar i veckan, året runt, och anläggningen är populär för såväl konferenser som fester och bröllop. Hotellet ingår tillsammans med Gyllene Uttern och Hotel Mullsjö i Gyllene Uttern Hotel Group.

Eksjö Camping & Konferens

Det har gått 31 år sedan föreningen Kom till festen tog över den då ganska primitiva campingen med 20 platser. I dag är erbjuder Eksjö Camping 100 husvagnsplatser plus ytterligare 100 bäddar i vandrarhem och stugor. Tre av stugorna invigdes i somras. Här finns också ett ovanligt brett aktivitetsutbud.
Fyra personer arbetar heltid året runt, sommartid krävs ett 30-tal sommarjobbare. Men mycket av arbetet utförs fortfarande av volontärer i föreningen.  
– Utan de ideella krafterna skulle inte Eksjö Camping se ut som den gör i dag, säger platschef Magnus Kullberg.
Campingen bedriver sedan en tid tillbaka även ett socialt arbete, där människor som av olika anledningar stått utanför arbetsmarknaden, kan få en chans att komma tillbaka in i arbetslivet.

Eksjö Stadshotell
En dröm gick i uppfyllelse när Johan Lindfors och Annica Ramde för två år sedan tog över Eksjö Stadshotell. De har båda en bakgrund i hotellbranschen och ägnar sig nu helhjärtat åt att förvalta och utveckla ett av Eksjös riktiga kulturarv. Hotellet är en viktig mötesplats för såväl matgäster som musikälskare. Kärnverksamheten utgörs av boendeanläggningen som förutom 37 rum i huvudbyggnaden och 14 i annexet numera även omfattar Eksjö vandrarhem. Gästerna är förutom affärsresande och konferensgäster i huvudsak familjer på väg till Astrid Lindgrens Värld och kulturintresserade par i alla åldrar. En av de stora anledningarna till att gästerna återkommer stavas bemötande.
– Vi har verkligen 18 fantastiska medarbetare. De är otroligt serviceinriktade, säger Johan Lindfors.

 

Vem vinnaren blir avslöjas alltså på den stora näringslivsfesten den 3 oktober. I juryn finns förutom Lars Persson även Lena Larsson, vd, Smålands Turism och Marcus Axelsson, näringslivschef, eksjö.nu.