Arvid arbetar som arborist

Fler bilder

En arborist vårdar träd, genom att beskära, hamla eller fälla. De träd Arvid Bläsung tar sig an är ofta stora och står inte sällan i trånga utrymmen i villaträdgårdar. Sedan årsskiftet driver han företaget Trädteamet.

Han äger företaget själv, men i teamet - som utökas vid behov - finns både pappa och ett par studiekamrater från tiden på skogsbruksgymnasiet. Det var en av klasskompisarna som för ett par år sedan hörde av sig till Arvid då han hittat ”en asfrän kurs” i trädklättring. Kursen gav certifiering i så kallad sektionsfällning, där den som sågar klättrar med motorsågen och fäller trädet gren för gren uppifrån och ned.

Utveckling och utmaning
Kursen passade Arvid som handen i handsken. Han är uppvuxen utanför Bellö och jobbade efter skogsbruksgymnasium som skogsmaskinist innan kroppen sa ifrån och behövde ett mer rörligt arbete. Efter säsongsjobb i fjällen och flera år som markarbetare och plattläggare på entreprenadfirma kände han sig redo för något nytt.
- Jag har kört motorsåg på familjens gård sedan tonåren och jobbar numera även på min egen skogsgård i Kråkshult, men det här jobbet är utvecklade på ett annat sätt. Det innebär ständigt nya utmaningar. Ofta har kunden frågat grannen, svågern och vänner med motorsåg innan vi får komma dit och göra en bedömning. Vi har kunskapen, utrustningen och utbildningen och är fullt försäkrade för att utföra uppdrag med stora risker, förklarar Arvid, som stortrivs med sitt jobb.

Avancerade fällningar
- Jag gillar kontakten med alla kunderna och att komma ut och lösa problem. Ofta gör vi det som många andra ser som omöjligt, säger Arvid och berättar att de svåraste uppdragen är att fälla döda träd.
- De beter sig inte som man har tänkt sig och det går heller inte att klättra i döda träd. Vi rekommenderar att man inte väntar tills det har gått så långt eftersom uppdraget blir betydligt svårare när trädet är dött. 
Avancerade trädfällningar är bolagets huvudsakliga nisch men Arvid utför även hamling av större träd samt beskärning av fruktträd. Det händer även att han får nytta av sina entreprenadkunskaper då han både lägger plattor och anlägger ytor för gräsmatta. De flesta uppdrag går att utföra året runt.

Besiktning
Kunderna finns i huvudsak i Eksjö, Vetlanda och Vimmerby kommuner. I samband med besök hos släkten i Nyköping händer det att han bokar in uppdrag även där.
- Om man är osäker på om ett träd behöver tas ned eller inte utför jag gärna besiktningar på plats, berättar Arvid och tillägger att Trädteamets offerter alltid är kostnadsfria.

För mer information www.trädteamet.se