Barnfilmbyn Mariannelund
Publicerad 18 Oktober 2011
Fler bilder

Fakta
Barnfilmbyn är ett treårigt projekt som drivs av Emilkraften i Mariannelund.
Nu börjar arbetet med att bygga upp besöksmålet Filmernas hus, som blir en resa bakom kulisserna på Emilfilmerna. Samarbetet med skolan och regionala resurscentra har redan inletts – och på sikt vill Barnfilmbyn blir ett kunskapscentrum för svensk barnfilm.
Det har gått 40 år sedan Svensk Filmindustri och Olle Hellbom tillsammans med professionella skådespelare och lokala statister skapade filmerna om Emil i Lönneberga.
– Filmerna har fortfarande sin självklara plats i barnfamiljernas DVD-samlingar världen över. Men i menyerna finns inget bonusmaterial från inspelningarna. Den historien vill vi berätta, säger projektledare Anna Mellergård, som tillsammans med filmproducent Lina Jonsson just nu spelar in en helt unik dokumentärfilm om inspelningstiden.
2013 öppnar Filmernas hus med en permanent utställning om Emilfilmerna och spännande filmupplevelser för barnen. Besökare lotsas till bortglömda inspelningsplatser i Mariannelundstrakten och här skapas också en filmstudio som blir navet i Barnfilmbyns samarbete med skolan.
Filmfestival
Vid sidan av besöksmålet och det kultur- och filmhistoriska perspektivet finns nämligen ett bredare syfte med projektet.
- Vi vill att barn och unga i regionen ska ha samma möjligheter som i en större stad, både när det gäller att göra och att ta del av bra film. Den första filmfestvialen Film X startar i dagarna.
Festivalen omfattar, förutom inspirationsföreläsningar med produktionsbolaget Crazy Pictures, närmare 30 filmvisningar i Mariannelund, Hultsfred, Vimmerby, Eksjö och Jönköping – de flesta med efterföljande filmsamtal. Under veckan arrangeras också en studiedag för pedagoger.
Kunskapcentrum för barnfilm
Och det här är bara början. På sikt vill Barnfilmbyn bli ett kunskapscentrum för svensk barnfilm. De visionära planerna omfattar också en filmvecka i bästa Bergmanstil, en manusskola för barnfilmsförfattare och ett Småland Film Commission med fokus på barnfilm.
Webbplatsen www.barnfilmbyn.se är under uppbyggnad men här finns redan nu progrmmet för filmfestivalen Film X, länk till bloggen och en inbjudan till 40-årsjubileet av filmpremiären i december! Bland annat.
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Marie Brask
En rad företagare och föreningsmänniskor från Eksjö kommun finns representerade i nationella styrelser. Uppdraget och nätverkandet innebär unika möjlighet att hämta hem kunskap och samtidigt placera ort och verksamhet på kartan. Maria Stejdahl, Eksjö Stadsfest och Lotta Alexandersson, Frendo i Mariannelund och Hultsfred, är två av dem som har nationella uppdrag.
Eksjö Gymnasium har under många år framgångsrikt arbetat med konceptet Ung Företagsamhet, UF. Läsåret 2020/2021 är inget undantag. Just nu drivs 12 UF-företag på skolan, i år med större utmaningar än någonsin.
Under 2021 intensifierar samhällsbyggnadssektorn och näringslivsenheten det gemensamma arbetet mot ett företagsklimat i toppklass. Genom att använda den så kallade Rättviksmodellen är ambitionen är att skapa en bättre relation mellan kommun och företagare.
I dagarna öppnade Kanaljen Konst & Eventmakeri – ett digitalt galleri för konst och konsthantverk skapade av kvinnor i Norden. Kanaljen har sin bas i Mariannelund i Småland, där fysiska events planeras redan till våren.