Berömd köttbullerestaurang

Fler bilder

Under en månad öppnade inte mindre än fyra restauranger i Eksjö kommun. En av dem är Skogen Småland. Den ligger precis som det låter bland de småländska tallarna och är en viktig del av besöksmålet Filmbyn Småland.

”Köttbullar, köttbullar, ge mig mera köttbullar…” Från högtalarna på de höga tallarna hörs den klassiska Madickenvisan som förstärker känslan av att vi befinner oss i Astrid Lindgrens hemtrakter. Att Filmbyn Småland, med utställningen om Astrid Lindgrens filmer ligger just här, mitt emellan inspelningsplatserna Katthult och Bullerbyn är förstås ingen slump. Det var i Gibberyd utanför Rumskulla och i Mariannelund som filmerna om Emil i Lönneberga spelades in i början av 1970-talet. Produktionen engagerade en hel bygd och det lokala kulturarvet förvaltas bland annat av Filmbyn Småland. I utställningen som invigdes 2017 finns berättelsen om hur det gick till att spela in både Emilfilmerna och andra Astrid Lindgren-filmer.

Smaken en del av upplevelsen  
­- Att komma till Filmbyn ska ge flera flera wow-upplevelser. Den första är att komma till platsen, därefter att möta personalen, att se den fantastiska utställningen - och att smaka den goda maten. Allt bidrar till den helhet som möter våra besökare, säger verksamhetschef Katja Roselli.

Godaste köttbullen
Restaurangen, som ersätter det enklare kafé Filmbyn drev i fjol, öppnade tidigt i våras med köttbullar som lunchspecialitet. Råvarorna är så lokala det bara går och på menyn finns förutom klassiska köttbullar med potatismos, rårörda lingon och pressgurka även en variant med ädelost och svamp samt ett veganskt alternativ.
- Redan efter några veckor sa de första gästerna att de hört talas om vår mat och nu har vi dagligen besökare som pratar om ”den berömda köttbullerestarangen”, berättar Katja.
Själv njuter hon av att gå runt bland borden vid lunchtid.  
- Det är barskrapade tallrikar och ett mmm-ande runt borden. Det spontana betyget från både barn och vuxna är ofta ”de godaste köttbullarna vi någonsin ätit”.

Kvällsrestaurang
Under sommaren har Restaurang Skogen även kvällsservering fredagar och lördagar, med fullständiga rättigheter.
- Satsningen på kvällsservering ligger oss varmt om hjärtat, säger Katja Roselli, som vill att besökare också ska få njuta av atmosfären som infinner sig när lugnet lagt sig på kvällen, när besökarna är färre och högtalarna med barnvisorna har tystnat.
- Restaurangen har sin uteservering mitt i tallskogen, precis intill det stora konstverket Luftslottet. Det är en magisk och rofylld plats, konstaterar hon.
Kvällsmenyn består av ett mindre antal rätter av bra och vällagad mat, med något som passar alla. Råvarorna är noga utvalda och även på kvällen så lokala som möjligt.    

Sommarsuccé och året-runt-verksamhet
Med begränsat antal besökare i utställningen och i restaurangen tillhör Filmbyn Småland de besöksmål som lyckats hålla öppet under Coronapandemin. Andelen utländska besökare har minskat markant men däremot är de svenska gästerna betydligt fler än tidigare år. Besöken i restaurangen har varit långt över förväntan!

Utställningen är öppen dagligen fram till 27 september. Därefter helger året ut. Köttbullerestaurangen följer utställningens tider medan kvällsserveringen är öppen till och med lördag 22 augusti.   

- Under hösten planerar vi för olika events. Det blir äppelpajtävling, oktoberfest, julbord och en massa annat. Huset ska användas året runt, avslutar Katja.