Björkö Mekaniska tror på framtiden

Ändrade vanor på grund av pandemin får olika effekter på näringslivet. Björkö Mekaniska och BN-teknik, med Volvo Cars som största slutkund, drabbades hårt förra våren, men fick också en oväntad topp när efterfrågan på cykelställ sköt i höjden!

I slutet av 2020 genomfördes en fusion mellan moderbolaget Björkö Mekaniska AB i Björköby och BN-Teknik i Eksjö. Under det gemensamma namnet Björkö Mekaniska fortsätter de båda fabrikerna att producera avancerade aluminiumdetaljer. Vd är sedan januari 2020 Daniel Lagander, som fick en minst sagt tuff start när bolaget gick från bra fart till tvärstopp i produktionen. 
- Maskinerna stod stilla och medarbetarna korttidspermitterades under en period innan marknaden återhämtade sig. Redan efter semestern kom det igång och nu är vi uppe i en bra takt, säger Daniel och berättar att bolaget under sommarhalvåret också fick uppleva andra, helt otippade effekter av pandemin.

"Cykelställsvågen"
I fem år har företaget i måttlig fart producerat detaljer till Thules lyxigaste cykelställ. En produkt som i pandemins spår blev extremt eftertraktat, både i både i Sverige och utomlands.
- Under maj till september jobbade 12 personer bara med dessa detaljer. Som mest körde vi åtta maskiner i treskift och 15 procent av vår kapacitet gick åt för att göra cykelställ. Det ser ut att bli lika mycket i år, säger Daniel, som nu tar in extrapersonal för att klara ”cykelställvågen”.
- Känslan är att människor kommer att ha aktiviteter med cykel involverat ännu mer i sommar, säger Daniel. 

Investeringar i Eksjö
Industrikoncernen Inducore där Björkö Mekaniska ingår har anläggningar från Tomelilla till Bollnäs. Björkö Mekaniska är det enda bolaget i koncernen som arbetar med aluminium. I fabriken i på Nifsarpsområdet i Eksjö planeras nu investeringar i form av en ny mätmaskin samt nya kontorsplatser och personalutrymmen.

Välskötta fabriker
-
Vi tror på framtiden! I två välskötta fabriker jobbar vi med aluminiumartiklar med höga krav och klarar både stora volymer med omfattande processer och lägre volymer där man ställer om ofta. Visst finns det utmaningar och vi kommer att behöva vara riktigt duktiga. Jag har jobbat i industrin i över 30 år och det som slog mig när jag kom hit var vilken kompetent personal vi har. De är dessutom lojala och har ett stort hjärta för företaget.