Boende och kurser på Näs

Fler bilder

Werner Pommerenke har under 20 år skapat ett semesterparadis med 22 bäddar på gården Rumskulla Näs. Werner och hans fru Liv Hektoen utvecklar boendeanläggningen och satsar dessutom på kurser och workshops i 1700-talsmiljön.

Rumskulla Näs ligger några kilometer öster om Mariannelund. På 1970-talet var gården kuliss för inspelningen av auktionen i Backhorva i Emilfilmerna. Miljön är sig lik och idag innehåller de grånade ladugårdslängorna bland annat en uppskattad snickarbod för gården unga gäster och en enkel höskulle, där besökande barn både hoppar och övernattar i höbädden. Bakom en av dörrarna döljer sig ett magasin med fynd från Erikshjälpen.
- Vi inreder alla boenden i gammal stil och köper på oss husgeråd och möbler när vi hittar dem. Går en kopp sönder går vi bara hit och hämtar en ny, säger Werner och Liv, som gärna återbrukar även när de renoverar. 

I Tyskland arbetade Werner med att bygga lekplatser. Parallellt har han låtit renovera bit för bit av gården som idag omfattar två lägenheter, två hus, tre enkelrum och ett torp. Gästerna kommer hittills uteslutande från utlandet och de allra flesta stannar i två veckor.  
- Första veckan besöker de Astrid Lindgrens Värld, Katthult, Bullerbyn och andra besöksmål. Andra veckan stannar de oftast på gården där barnen kan leka och föräldrarna koppla av. Gästerna uppskattar lugnet här, berättar Liv.

Nu är paret redo att ta nästa steg för att utveckla gården. 
-
Jag har sålt mitt företag och kommer äntligen att flytta till Sverige. Min närvaro och våra senaste investeringar, ett stort kök och en kultursal med scen, ger oss möjligheter att arrangera kurser. Vi har testat bland annat yogaklasser, clownkurser och workshops i gitarr och sång. Planen är att utveckla konceptet, berättar Werner, som själv varit yrkesmusiker och turnerat internationellt.

- Kursdeltagarna bor, äter, sover och arbetar här. Miljön här är perfekt för att både koncentration och vila, konstaterar Liv.  

Samtidigt planerar de att utveckla gårdens odlingar och hoppas kunna producera mer grönsaker till verksamheten. Just nu söker de en eller flera personer som är intresserade av att bo och odla på gården.
- Vårt mål är att bygga upp en ekologisk zon med ängar för bin och insekter och att arbeta med metoder som terra preta, permakultur och bokashi för bygga upp det gamla odlingslandskapet och kulturområdet. 

Under en helg i maj 2020 kommer Werner och Liv att ha öppet hus på gården. Mer information på https://svedlanda.com/sv/