Bokhandel firar och siktar framåt

Fakta

Visste du att Eksjö bokhandel…
...har närmare 8 000 titlar i lager.

..har en kundklubb med 1338 medlemmar.

...har en filial i Mariannelund. (Böcker kan beställas och avhämtas på Stjernbergs Skafferi. Ibland går leveranserna åt andra hållet. Långlördagar säljs surdegsbröd i bokhandeln!)

Eksjö Bokhandel är Eksjö äldsta affär och en av Sveriges äldsta boklådor. I år fyller butiken 170 år och jubileet firas hela året – med tårtkalas, författarbesök och bubbel!

Ända sedan starten 1843 har bokhandeln inrymts i samma lokaler, i kvarteret Bokhandlaren på Södra Storgatan. Olika ägare har genom åren satt sin egen prägel på butiken. Malin Alfredsson som tog över 2011 är inget undantag. Lokalen är numera nyrenoverad och den nya inredningen är både gedigen och flexibel. Hyllorna mitt på golvet står på hjul och rullas enkelt undan när bokhandeln tar emot författarbesök och storpublik.

- Under våren har vi bland annat haft besök av feel good-författaren Marianne Cederwall, tidsexperten och professorn Bodil Jönsson och de modemedvetna granntanterna Camilla Thulin och Karina Ericsson. Årets höjdpunkt blir champagneprovning med Håkan Larsson i september, då författaren också släpper sin nya bok ”Lördagkväll med mat och vin”, berättar Nina Johansson.
Hon är en av butikens fyra medarbetare och avslöjar lagom hemlighetsfullt att hösten också bjuder på författarbesök med fokus på deckarmysterier från både Öland och den fiktiva staden Kymlinge…

Medarbetarna själva har firat jubileet med en weekend i London.
- Syftet var att studera Londons boklådor, säger Malin, men berättar att det medarbetarna framförallt fick med sig hem var en stor tilltro till bokens framtid.
- Visserligen är London en världsstad, men att se den största butiken, med fem våningar och champagnebar högst upp, var verkligen inspirerande. Trots internet och läsplattor finns det ingenting som tyder på att boken och bokhandeln skulle försvinna.
Eksjö Bokhandel är i sig ett utmärkt exempel. Den för några år sedan nedläggningshotade butiken går numera runt och siktar på att leva många år framöver.
-Vår främsta styrka är den personliga servicen. Vi lär känna våra kunder och vet vilka böcker de vill ha, säger Nina, som själv läser minst två böcker i veckan. Inte för att hon måste eller borde utan av den enkla anledningen att böcker är hennes passion.

Nyanställda Julia Oscarsson börjar sin tjänst till sommaren och därmed kommer hela personalstyrkan faktiskt från Eksjö gymnasium.