Bytavla – Nathalie målar byar

Fler bilder

  1. Bellö
  2. Eksjö
  3. Ingatorp
  4. Mariannelund
  5. Kråkshult
  6. Sjöhult

Det började med en målning av husen i Bellö, fortsatte med sambons hemby Svenstorp och grannbyn Kråkshult. Tre år senare har Nathalie Fjäll målat 29 byar, städer och hustavlor. Nu planerar hon för en utställning 2022 där orter och byar i Eksjö kommun ska visas upp.

Nathalie Fjäll gillar hus och jobbar till vardags med husritningar på Myresjöhus i Vetlanda. Under mammaledigheten med Ester, som nu är tre år, fick hon en del tid över hemma i Grönebäck utanför Bellö och bestämde sig för att testa att göra färgglada och lite naiva målningar av byar i sin närhet.

Inspiration
- Jag var mycket ute och gick och funderade och fantiserade. Mina inspirationskällor för bytavlorna har varit Carina Eldåkers Bellöbricka, min svägerskas fina husmålningar och idén med personliga kartposters, säger Nathalie.

Målandet blev ett bra och roligt sätt att vara kreativ under föräldraledigheten. Processen startar med att hon fotograferar husen i visst område, en by eller längs de stora genomfarterna, därefter placerar hon ut bilderna på en karta i datorn. Utifrån den bilden gör hon en skiss på duken, som sedan färgläggs och kompletteras med detaljer som djur, träd och blommor.
- Eftersom varje plats är unik vet jag aldrig i förväg hur en målning ska bli. Jönköping blev exempelvis en väldigt blå målning, medan Husqvarna blev mer grön.

Webbshop
Numera är Nathalie företagare med egen webbshop påwww.bytavla.se där hon säljer brickor och affischer med sina motiv. Hemsidan har Nathalies syster hjälpt till att bygga, en hjälp som betyder mycket för konstnären.
- Webbshoppen har varit bra i Coronatider, när det inte funnits några andra platser att nå ut på. I framtiden blir den viktig för att jag på ett enkelt sätt ska kunna fortsätta driva företaget och försäljningen samtidigt som jag jobbar, säger Nathalie, som i dagarna avslutar mammaledighet nummer två.
- Jag behövs på min arbetsplats så målandet får bli när barnen har somnat på kvällarna.

Fina hus i Eksjö kommun
En utställning på Eksjö museum 2022 är alltså redan planerad. Temat för utställningen blir orter i Eksjö kommun.
- Jag har redan målat Eksjö, Mariannelund, Bellö och Kråkshult. Nu fortsätter jag med Hjältevad, Bruzaholm och Hult. Vi får se hur många jag hinner med. Det känns roligt att visa upp en helhetsbild av kommunen, det finns så många fina och annorlunda hus från olika epoker i våra små orter.

Förhoppningen är att målandet och företagandet ska utvecklas och Nathalie drömmer bland annat om en ateljé i anslutning till familjens bostad vid sjön Bellen.