Dagliga betraktelser från ritbordet

Fler bilder

Varje vardag i över två års tid har illustratören Johan Hesselstrand, född och uppvuxen i Mariannelund, publicerat en dagsaktuell betraktelse av sin samtid. I Coronatider blir hans bidrag till världsbilden ännu viktigare.

Redan i tonåren hemma i Mariannelund gillade Johan att teckna, på den tiden gjorde han framförallt karikatyrer, av politiker och pastorer i den lokala Betelkyrkan. Sitt första uppdrag fick han som lokalredaktör på Smålands-Tidningen, där han bland annat ritade kända mariannelundare.

Från läromedel till kartor
Efter en period i Stockholm, där han träffade sin fru Cathrin, flyttade paret till Vadstena. Både är illustratörer sedan 30 år tillbaka och har genom åren ritat på halvtid, i kombination med andra tjänster. Johans uppdrag omfattar allt från läromedel och bokillustrationer till detaljerade handritade kartor. En annan nisch är den egna konsten, där byggnader i Vadstena avbildade som djur tillhör de mest kända.

Struktur i vardagen

- De sista tre åren har jag ritat på heltid. För att få struktur i livet som frilansare behövde jag något att hålla mig till. Till skillnad från min fru, som kan rita samtidigt som hon gör annat här hemma, behöver jag fasta tider, säger Johan och beskriver sin dagliga rutin:
Han går upp klockan sju på morgonen. En halvtimma senare lägger han ut bilden, som han ritat dagen innan, på Instagram och Facebook. Därmed har arbetsdagen startat och han sitter vid ritbordet till klockan fem. Åtminstone var det så det såg ut fram till Coronautbrottet. Nu är det glesare mellan uppdragen och för att få ekonomin att gå ihop jobbar han extra inom kommunens bemanning. Den dagliga bildrutinen tullar han dock inte på.

Ritar av sig
-
Normalt sett handlar bilden om något jag hört på P1 eller sett på nyheterna. Ibland kan det bli lite nördigt och kanske svårt att förstå. Jag gillar politisk satir, då det blir både politik och folkliv. Jag försöker att inte ha för bestämda uppfattningar, säger Johan och tillägger att bilderna också är ett sätt att få feedback på sitt arbete. De senaste veckorna har i princip alla bilder kretsat kring Corona.

- Det är ett sätt för mig att rita av mig vad jag ser runtomkring.

En bild säger mer
Vissa bilder väcker fler reaktioner än andra. I allmänhet får de bilder som är lite mer politiska mindre gensvar än de som skildrar folkliv i allmänhet.
- Mitt mål är att göra bilder där jag inte använder text. Ibland är det enkelt, ibland svårare. Det här är bra träning för mig, det är en utmaning att förklara vad jag vill säga i en bild.

Boksamling
Den dagliga betraktelsen resulterar i 230 bilder per år och de två första årens bildskörd har han samlat i två böcker. Målet är att ge ut en tredje bok hösten 2020 - en bok som tveklöst kommer att spegla en av vår tids viktigaste epoker.
- Brytpunkten är i slutet av september och jag har bestämt mig för att fortsätta fram till dess. Det blir nog tomt att inte göra bilderna. Jag har inte jättemånga följare, det kommer till några då och då. Den senaste tiden har jag fått mer respons än tidigare. 

Följ Johan Hesselstrand på Instagram och Facebook och få de dagliga bilderna i ditt flöde!