Datahallar ger jobb i Mariannelund

God tillgång på ren energi, en driven entreprenör, rätt kunskap, en tom industrilokal och en rad lyckosamma tillfälligheter. Det är bakgrunden till att ett amerikanskt bolag med japanska ägare investerar 400 miljoner kronor i datahallar som kommer att sysselsätta minst 40 personer i Mariannelund.

I början av maj offentliggjorde Nordic Colocation Computing med den japanska huvudägaren ”Clean Energy Japan” sina planer. En smått overklig satsning på 400 miljoner kronor! 

Det var på en bar i Stockholm som en pensionerad datakonsult med rötterna i Mariannelund av en tillfällighet stötte ihop med ett gäng amerikaner. De var på jakt efter en plats som kunde erbjuda tillräckligt mycket elektricitet för att försörja stora datahallar med ström. Sverige hade setts ut till bästa platsen då landet strävar efter el producerad av förnyelsebara energikällor. Kapaciteten som bolaget behöver finns i regel inte söder om Dalälven. Just Mariannelund, som historiskt försett två pappersbruk med ström, visade sig vara en mycket attraktiv plats.

Hemma på gården i Småland diskuterade datakonsulten Bert Wäring saken med sin granne, Roland Samuelsson, som jobbat hela sitt liv på kraftbolaget. Roland bekräftade stamnätets kapacitet och kunde också i detalj redogöra för ledningsdragningen i området. Han föreslog att entreprenören och fastighetsförvaltaren Markus Kyllenbeck skulle hjälpa till att ro projektet i hamn.

Bara ett par veckor tidigare hade Markus fått uppdraget av USNR (tidigare Söderhamn Eriksson, som flyttat det mesta av verksamheten till Söderhamn) att sälja företagets industrilokaler på Slätten och Centralgatan. Bollen var i rullning. Under hela våren har Markus fört dialog med det amerikanska företaget och nyckelpersoner på olika poster i Sverige, allt under största sekretess för att inte äventyra affären.

-          För Mariannelund är detta en framtidsmöjlighet att bli en del av den nya IT-eran som blivit möjlig tack vare tillgängligt stamnät och utbyggt bredband. I orten finns tillgänglig arbetskraft som pratar engelska. Bolagets blivande platschef Jason Durham med förflutet som kryptoingenjör inom USA:s militär ser utvecklingsmöjligheter med programmeringsavdelning utöver drift av datacenter, säger Markus Kyllenbeck.

De 14 USNR-anställda som fortfarande är placerade i Mariannelund kommer att arbeta kvar på orten.