De formar Eksjös friska framtid

Fler bilder

Fakta

Öppettider:
Fram till årsskiftet kl. 06-20
(gratis provträning)

Efter årsskiftet kl. 04.30-23

Eksjö har fått ett nytt gym. Bröderna Petter och Daniel Johansson och Mikael Sjödahl står bakom det moderna friskvårdscentret på Nannylundsområdet, men satsningen är egentligen betydligt större än så. Ett helhetskoncept där den fysiska aktiviteten är lättillgänglig och en naturlig del av vardagspusslet.
"Målet är att få ner sjuktalen på företagen och att Eksjö ska bli en av de friskaste kommunerna i landet" säger Petter.

Bröderna Johansson har tillsammans med Mikael Sjödahl köpt 9000 kvadratmeter mark på Nannylundsområdet av Eksjö kommun. Affären omfattar sporthallen, simhallen och byggnaden närmast riksvägen. På en och en halv månad har de i princip fyllt/hyrt ut hela fastigheten och håller nu på att skapa Forma Framtid, en dynamisk mötesplats med en behaglig mix av träning och hälsa, kontorslokaler och bostäder.

Naprapaten Petter Johansson driver Smålands Ryggklinik och har sedan ett par år tillbaka letat nya lokaler i Eksjö. Tillsammans Mikael Sjödahl, med bakgrund inom privatvården, har han också tittat på möjligheten att bygga. När Nannylundsområdet dök upp som ett alternativ föll allt på plats. Här fanns precis rätt möjligheter.

Nära till träningen
Hjärtat av verksamheten är ryggkliniken med reception och väntrum som fungerar som hela verksamhetens vardagsrum. Loungen leder vidare till gymmet med Höglandets modernaste utrustning och tillhörande barnrum, där mindre barn kan se på film medan föräldrarna tränar. I källaren finns yogasalen, som redan används, samt kunskapssalen, där barn i låg- och mellanstadieålderns ska kunna få läxhjälp ett par gånger i veckan. I januari öppnar konferensdelen där Forma Framtid bara tar emot konferenser som är beredda att lägga in fysisk aktivitet som en del av dagsprogrammet.
– Vi kommer att erbjuda personliga tränare, gruppass och individuella träningsprogram. Vi vill att det ska vara enkelt att få tid över för träning. Men det är också viktigt att alla, utifrån sin egen nivå, får utmana kroppen och med rätt kunskap få största möjliga effekt av sin träning, säger Petter.
Såväl privatpersoner som föreningar och företag är välkomna och drömmen är att anläggningen ska bli någon av ett ”Lilla Bosön” – en lokal variant av riksidrottsförbundets utvecklingscentrum på Lidingö.

Uppskattat koncept
– Det som är mest förvånande är att simhallen redan är så mycket uthyrd. Den nyttjas 27 timmar i veckan och på sikt räknar vi med att kunna renovera och fräscha upp både den och sporthallen, säger Mikael.
De ursprungliga planerna på att skapa studentlägenheter har till viss del ändrats på grund av den stora efterfrågan på kontorslokaler. Trots att den enda marknadsföringen hittills är tre skyltar längs riksvägen har Forma Framtid redan hyrt ut ett 15-tal kontorsplatser till olika företag, som därmed får jobba vägg i vägg med träningslokalerna. En av de större hyresgästerna i huset är Polismyndigheten som ser fördelarna med att kunna bo, träna och genomföra utbildningar i Eksjö.
– Flera företag har valt att placera kontor i Eksjö eftersom de gillar vårt koncept. I dagsläget har vi bara fyra kontor kvar, säger Mikael, som redan innan intervjun är slut får ett samtal från ett företag som är intresserad av tre av dem!
– Vi har faktiskt redan börjat fundera på åt vilket håll vi skulle kunna bygga ut, avslöjar Mikael.

Eksjö som hälsokommun
Mikael och Petter är sedan länge goda vänner och har kunskaper och kontaktnät som kompletterar varandra. De delar en stark drivkraft och ett stort engagemang, både för den enskilda människan och för staden.
– Det är dags för Eksjö kommun att profilera sig inom hälsa och idrott. Vi har ett starkt föreningsliv, fina idrottsanläggningar och en tillgänglighet som storstadens invånare bara kan drömma om. Vid sidan om vårt rika kulturliv skapar det en helhet som är oerhört attraktiv. Här finns förutsättningarna för att få ett friskare liv!