Debutförfattare skriver nästa bok

Fler bilder

  1. Foto: Helena Adela Skiöld

Fakta

”Jag tvivlar på ditt ord” finns att köpa på bland annat på Eksjö bokhandel, Vimmerby bokhandel och Stjernbergs skafferi i Mariannelund.

Den 17-19 oktober deltar Michaela Winglycke på litteraturfestivalen Vimmerby berättar.

Foto pressbild: Helena Adela Skiöld

Michaela Winglycke, uppvuxen i Mariannelund, har precis gett ut sin första deckare. Boken utspelar sig i Vimmerby och är en välskriven spänningsroman med hög igenkänning och en stor dos feelgood. Redan nu lägger hon sista handen vid nästa bok, som hon hoppas kunna ge ut till jul.

Ska du läsa en enda bok i sommar ska du definitivt läsa ”Jag tvivlar på ditt ord”. Bli dock inte förvånad om du har läst ut den på ett par dagar. Berättelsen är en riktig bladvändare och karaktärerna i boken fångar läsaren direkt. Trauman, livsöden och relationer blandas med värmebölja i ett turisttätt Vimmerby och resultatet blir 300 sidor njutning. Den överraskande upplösningen tar skickligt hand om alla lösa trådar och för oss, som har koppling till området, är de välkända platserna och lokala fenomenen förstås en extra krydda. Kort sagt en fantastisk författardebut! Precis som Astrid Lindgren och Kosovare Asllani kan Michaela Winglycke komma att bli en viktig person för Vimmerby framöver.

Alltid läst
Michaela har alltid läst, som barn var hon ofta var på biblioteket i Mariannelund och lånade böcker.
- Jag gick tidigt på ungdomsböckerna och ville gärna läsa om relationer och människor som var kära, minns Michaela, som under gymnasietiden i Eksjö också upptäckte att hon kunde skriva.
I vuxen ålder läser hon gärna Camilla Läckberg, Mari Jungstedt och Viveca Sten.

-  Jag gillar mordgåtor, relationer och mysiga platser. Under en semester på Gran Canaria för några år sedan insåg jag att om andra kan skriva om Fjällbacka och Gotland skulle jag kunna skriva om min hemstad Vimmerby.   

Lustfyllt
Skrivarprocessen har pågått i flera år, parallellt med juridikstudier vid Stockholms universitet och jobb på advokatbyrån Zettergren & Lagercrantz. Själv beskriver hon sin skrivteknik som både lustfylld och ”katastrofal”.
- Jag bestämmer vilka huvudpersonerna ska vara, vem som ska dö och varför. Mer än så vet jag egentligen inte innan jag sätter mig. Jag skriver det som kommer i stunden och har själv ingen aning om hur det ska bli. Det blir roligare så, även om det är lite mer jobb med att få ihop det efteråt så att alla detaljer stämmer.  

Hälsning från kollega
I slutet av juni hade Michaela bokrelease på Vimmerby stadshotell. Under kvällen fick hon en inspelad videohälsning från deckardrottningen Camilla Läckberg som deklarerade att hon ser fram emot att tampas med sin nya kollega på topplistorna framöver.
- Haha, ja, det var roligt. Jag blev både ställd, generad och väldigt glad över hälsningen. Min dröm är att jag någon gång i framtiden ska kunna kombinera jobbet som jurist med ett författarskap.

Likheter
Mordet i boken sker på campingen vid sjön Nossen, strax utanför stan. Läsaren får följa polisinspektör William Johnsson, som precis flyttat hem till sin barndomsstad Vimmerby.
- Enligt mina bästa vänner är William en beskrivning av min önskeman, skrattar Michaela, som själv har flest likheter med hans sambo Josephine.
- Vi delar nog samma drömmar, i övrigt är alla karaktärer en blandning av inspiration från olika människor jag träffat.  

Stolt över sin stad  
Responsen på boken har varit odelat positiv. Flera bloggare har redan hyllat boken och positiva läsare hör av sig. 
- För mig har det varit allra viktigast vad de lokala läsarna ska tycka. Jag upplever människor både i Eksjö och Vimmerby känner en stor stolthet. Många är stolta över att sin stad och sina rötter och här finns det inget negativt med att välja att bo kvar. Eftersom platsen är grunden i boken vill jag att det ska kännas genuint för den som bor här.

Uppföljaren 
Under sommarlovet skriver hon som bäst på nästa bok. Den utspelar sig kring jul och släpps förhoppningsvis lagom till julhandeln. Michaela lovar att vi får fortsätta att följa William och hans familj och också lära känna hans kollega lite bättre. Handlingen kretsar denna gång kring ett gäng familjer som bor grannar och umgås.
- Någon råkar bli mördad, men feelgoodmomentet får lika stor plats som själva mordgåtan.