Det goda evenemanget
Publicerad 15 December 2016
Bra evenemang är en viktig del av en levande och attraktiv landsbygd. Det menar Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd, som genom ett LAG-drivet projekt, ska utveckla både evenemangskulturen och evenemangskalendern Allt som sker.
Den digitala evenemangskalendern Allt som sker skapades i början på 2000-talet efter en idé från ungdomar, som vill få bättre koll på evenemangsutbudet utanför den egna kommunen. Trots att kalendern nästan inte marknadsförts alls används den fortfarande flitigt av både arrangörer, som utan kostnad själva lägger in sina evenemang, och besökare som kan ta del av utbudet.
– Nu är det hög tid att anpassa kalendern efter dagens teknik, säger Christian Holzer i projektgruppen, och berättar också att upptagningsområdet kommer att utökas. Därmed omfattar kalendern kommunerna Nässjö, Eksjö, Vimmerby, Hultsfred, Högsby och Oskarshamn.
Parallellt med utvecklingen av den tekniska plattformen anställs en projektledare med uppgift att stötta, inspirera och utbilda arrangörer inom föreningslivet. Detta kommer att ske genom möten, individuella samtal, föreläsningar och studieresor.
– Att arrangera ett evenemang är ett utmärkt sätt att växa och utvecklas, både som förening och som människa. Evenemang har också förmågan att samla människor med samma intressen och blir därmed en viktig mötesplats där nya nätverk och idéer kan födas, konstaterar Christian Holzer.
Projektledartjänsten är på deltid och innebär en uppsökande och stöttande roll gentemot föreningar i de sex kommunerna. Under projekttiden kommer också ett antal evenemang att arrangeras, i samarbete med föreningslivet.
– Vi inför begreppet "Det goda evenemanget". Enligt vår egen definition är det ett evenemang som är jämställt och hållbart, där unga människor gärna är delaktiga och där mångfaldens möjligheter tas tillvara, säger Christian.
Mer information finns på Föreningen Astrid Lindgrens Hembygds hemsida
Platsannonsen hittar du här
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Marie Brask
Frida Sherdén och Oskar Lindholm är Årets företagare i Eksjö kommun. De hyllades tillsammans med en rad andra pristagare i samband med fredagens dialoglunch på Eksjö stadshotell. Här hittar du samtliga pristagarna samt motiveringar.
I höst får tusentals elever på svenska högstadie- och gymnasieskolor möta Försvarsmaktens nyanställda skolinformatörer. Två av dem är placerade på Ing2 i Eksjö.
I år firar Bruzaholms Bruk inte mindre än 360 år! Det moderna specialgjuteriet, med 65 medarbetare och en internationell kundkrets, är därmed ett av Sveriges äldsta industriföretag. Men vägen hit har knappast varit spikrak.
Med en bakgrund som asfaltsläggare är han van att jobba både tunga och långa arbetspass. Firma Andreas Karlsson Skogsjänst har numera sin bas i Bellö och utför uppdrag inom skog och mark, åt såväl privatkunder som företag.