Det goda evenemanget
Publicerad 15 December 2016
Bra evenemang är en viktig del av en levande och attraktiv landsbygd. Det menar Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd, som genom ett LAG-drivet projekt, ska utveckla både evenemangskulturen och evenemangskalendern Allt som sker.
Den digitala evenemangskalendern Allt som sker skapades i början på 2000-talet efter en idé från ungdomar, som vill få bättre koll på evenemangsutbudet utanför den egna kommunen. Trots att kalendern nästan inte marknadsförts alls används den fortfarande flitigt av både arrangörer, som utan kostnad själva lägger in sina evenemang, och besökare som kan ta del av utbudet.
– Nu är det hög tid att anpassa kalendern efter dagens teknik, säger Christian Holzer i projektgruppen, och berättar också att upptagningsområdet kommer att utökas. Därmed omfattar kalendern kommunerna Nässjö, Eksjö, Vimmerby, Hultsfred, Högsby och Oskarshamn.
Parallellt med utvecklingen av den tekniska plattformen anställs en projektledare med uppgift att stötta, inspirera och utbilda arrangörer inom föreningslivet. Detta kommer att ske genom möten, individuella samtal, föreläsningar och studieresor.
– Att arrangera ett evenemang är ett utmärkt sätt att växa och utvecklas, både som förening och som människa. Evenemang har också förmågan att samla människor med samma intressen och blir därmed en viktig mötesplats där nya nätverk och idéer kan födas, konstaterar Christian Holzer.
Projektledartjänsten är på deltid och innebär en uppsökande och stöttande roll gentemot föreningar i de sex kommunerna. Under projekttiden kommer också ett antal evenemang att arrangeras, i samarbete med föreningslivet.
– Vi inför begreppet "Det goda evenemanget". Enligt vår egen definition är det ett evenemang som är jämställt och hållbart, där unga människor gärna är delaktiga och där mångfaldens möjligheter tas tillvara, säger Christian.
Mer information finns på Föreningen Astrid Lindgrens Hembygds hemsida
Platsannonsen hittar du här
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Roger Didrick
I samband med årets sista näringslivslunch hyllades flera av årets framgångsrika företag och företagare. Här finns samtliga pristagare och motiveringar.
Ett fantastiskt läge på en fin plats i en attraktiv stad. Det är en av flera anledningar till att Carlos i Eksjö vuxit och utvecklats under en för klädbranschen tuff tid. Nu utökas både sortimentet, butiksytan och antalet medarbetare. ”Att driva butik i Eksjö är väldigt roligt”, säger Sophie Carlo.
Genom projektet Förtur – framgångsrik medflyttarservice har Eksjö.nu tagit fram en helt ny film om möjligheterna att bo, leva och utvecklas i Eksjö, Vimmerby och Hultsfreds kommuner. Känner du någon som funderar på att flytta till området. Tipsa gärna om filmen!
Eksjö Stadshotell har inte bara överlevt krisen. Under pandemin har ägaren Jonas Persson dessutom startat fem (!) nya verksamheter i stan. Nu utökas också vingården i Serbien med ytterligare ett fält - och fler satsningar är på gång utanför kommungränsen!