Djungelboken – en proffsig amatörföreställning

Fler bilder

Fakta

Helgens föreställningar
15 april kl. 19
16 april kl. 14 och 19
17 april kl. 14

Biljetter kan köpas via Teatertolvans hemsida

Två timmar före varje föreställning stängs biljettförsäljningen på nätet. De sista biljetterna säljs då vid dörren.

Det är inte mycket som är sig likt från den klassiska berättelsen om Mowgli när Teatertolvan gör sin tolkning av Alexander Mörck-Eidems manus och den moderna musikalen Djungelboken. En extremt aktuell berättelse om rätten att vara sig själv, om att acceptera andra och att bli accepterad.

I framtidsversionen av Djungelboken har djuren trängt undan människorna. Mowgli möter transvestiten Bagheera, rasisten och nazisten Shere Khan och boxningsinstruktören Baloo. Vargflocken är uteliggarna, i ständig kamp med apflocken, Stureplansbratzen, om utrymmet i staden.

Ensemblen, som består av 42 personer på scenen – och ungefär lika många bakom – har tagit publiken med storm. Att den yngsta aktören bara är tio år hindrar dem inte från att framföra både viktiga och svåra budskap. Krig, gängslagsmål, tuffa attityder, oprovocerat våld och till och med en IS-avrättning blandas skickligt med såväl humor och glädje som fartfylld dans och Eric Gadds musik. Resultatet blir proffsigt, underhållande och oerhört tankeväckande. 

- Det här är det svåraste och absolut roligaste manus jag någonsin jobbat med, säger regissör Gunnar Forsell, när Brevet hemifrån får en pratstund men honom inför den sista spelhelgen.
Han har i alla sina tidigare uppsättningar alltid fokuserat på allas lika värde och att alla, oavsett roll, repliker, ålder eller förkunskaper är exakt lika viktiga för helheten. I Djungelboken genomsyras hela berättelsen av just det budskapet, vilket gett arbetet ytterligare en dimension.

- Samtidigt som alla har haft väldigt roligt, lärt känna varandra och blivit som en stor familj har vi fått tillfälle att prata om det som händer både i världen och i vår egen vardag. Allt från självmordsbombare till utanförskap och rädslan för att bli uthängd. Föreställningen lyfter också fram det meningslösa våldet och självmordsbombare. När jag bestämde mig för det här manuset hade jag ingen aning om att det skulle vara så aktuellt, säger Gunnar Forsell, som är oerhört nöjd med resultatet.Vi har haft långt tid att repetera och förbereda oss så föreställningen satt där den skulle redan innan premiären. Alla gör sina roller med glädje och kärlek och njuter i stunden av tiden på scenen, säger Gunnar Forsell som bara hört ros från publiken.
- Många säger att det är fantastiskt. I publiken har vi haft människor från musikalbranschen som uttryckt att föreställningen är enormt välspelad och skulle kunna sättas upp i Stockholm.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att Gunnar Forsell och den numera rutinerade föreningen Teatertolvan fortsätter att leverera. Inte bara kultur som är lika bra som i huvudstaden – snarare bra kultur med ännu mer engagemang, värme och spelglädje. 

Platsen är Fritidsgården i Eksjö och biljetter finns på https://www2.nortic.se/tickets/event/8628