Drömmen om ett eget företag

Fler bilder

Fakta

Drömmer du också om att starta eget företag? Den 20 oktober arrangerar Eksjö kommun, Almi och Skatteverket en informationskväll på Eksjö stadshotell. Läs mer på almi.se

Att handla begagnat är både trendigt, ekonomiskt och klimatsmart. På nystartade Björkas Nytt och Bytt utanför Eksjö kan man bidra till bättre konsumtionsmönster sedan Hannah Björklund öppnat en secondhandbutik, inspirerad av Busfrö i Västervik.

Konceptet är lika enkelt som genialt. Kläder, leksaker, böcker och inredning som inte längre används lämnas in och kan för en billig peng komma till nytta och glädje hos någon annan. Inlämnaren får 40 procent av försäljningspriset. Det som inte sålts på 60 dagar lämnas tillbaka eller skänks till Human Bridge.

Stort inflöde
- Tanken är att butiken hela tiden ska ha ett flöde av varor. Det ska alltid finnas något nytt att upptäcka, säger Hannah som hittills haft minst sagt god tillströmning, främst av dam- och barnkläder.
– Butiken fylldes snabbt. Jag blev helt överöst med grejer och för att hinna med fick jag begränsa inlämningen till två kassar per person och månad, berättar Hannah.
Det som helt, rent och säljbart hamnar i butiken, resten skänks direkt till Human Bridge.

Levande landsbygd
Butikens placering på gården där Hannah Björklund bor var självklar.
– Det känns viktigt att det händer saker på landsbygden, säger Hannah, som inrett butiken i lantlig, rustik stil med charmiga inslag av björkstammar från Björka.
Det tog ungefär ett år att förvandla den oanvända ladugården till butiksmiljö. Förutom allt praktiskt arbete med att riva boxar, gipsa, måla och sätta ny impregnerad brandsäker panel i taket har Hannah sökt bygglov, tillstånd och lärt sig allt hon behöver veta om skatter, bokföring och redovisning.
– Man får bli expert på ganska mycket som egen företagare. Eksjö.nu har lotsat vidare och hemsidan www.verksamt.se har varit en god hjälp, berättar Hannah och konstaterar att allt tog längre tid än hon först anat. Målsättningen att öppna i maj fick skjutas fram och först i september slog hon upp portarna. Då hade hon missat sommarens turistström längs riksväg 40.
– Ja, det blev ju inte som jag planerat, men samtidigt kändes det viktigt att göra allt ordentligt, utan att knäcka sig själv på vägen, säger Hannah och berättar att både pendlare och andra förbipasserande redan hittat butiken. Och från Eksjö tar bilresan bara några minuter.

Bra upplägg
Öppettiderna är generösa, tisdag till fredag 10-18, lördag 10-14. När Brevet hemifrån tittar in en torsdagsförmiddag tar Hannah emot både kunder och nya varor.
Ellenor Hägneryd lämnade grejer redan inför öppningen och har nu rensat ett förråd av gamla leksaker.
– Det här är ett jättebra upplägg. Det är skönt att bli av med sånt som inte längre används och samtidigt veta att det kan göra nytta för någon annan, säger Ellenor och tillägger:
– Ibland får man ju med sig något nytt hem också!