Eksjö camping får Årets turismpris

Fakta

”Eksjö Camping & Konferens har under flera års tid jobbat fram ett gediget koncept där gästen står i centrum och får en fantastisk service. Besökare återkommer gärna år efter år för att avnjuta en skön semester i nära anslutning till Eksjö. Med otaliga aktiviteter och flexibelt tänkande har besökarna, även denna märkliga säsong, lockats från när och fjärran.
Eksjö Camping & Konferens har ett gediget värdskap och starkt kunnande inom besöksnäringen vilket bidrar till att sätta Eksjö på kartan som ett trivsamt och eftertraktat besöksmål.”

Årets turismpris delas ut till en aktör som utfört en prestation i Eksjö kommun. Pristagaren ska vara en förebild för andra genom att visa prov på att vara extra kreativ och företagsam. I år går priset till Eksjö Camping & Konferens.

Det prestigefyllda priset delas vanligtvis ut i samband med den årliga näringslivsfesten. Eftersom festen inte kommer att genomföras i år utses pristagarna i de olika kategorierna vid olika tillfällen under hösten. Årets turismpris var först ut och överlämnades i samband med en besöksnäringsträff på Eksjö Stadshotell på tisdagskvällen. Prisutdelare var Helene Berg, Smålands Turism.

Idérikedom
Peter Klockgärd, platschef på Eksjö camping sedan juni 2019, tog emot priset. Han hade ingen aning om nomineringen och blev därmed fullkomligt överraskad. Han fann sig dock snabbt och höll ett informativt och inspirerande tacktal, där han bland annat lovordade sin personal. Framför allt de idérika medarbetare som redan när krisen startade snabbt bidrog till att ställa om verksamheten.
- Vi lyckades hitta på nya grejer. I våras jobbade vi mycket mot 70-plussarna, gjorde luncher som man kunde hämta eller få utkörda. Till Mors dag sålde vi 170 picknickpåsar! Vi jobbade stenhårt med sociala medier och lade ut något nästan varje dag. Jag tror det var där vi lade grunden, sa Peter.

43 sommarjobbare
Campingen valde tidigt att inte säga upp någon personal, istället tog man in hela 43 sommarjobbare! Försäljningssiffrorna för restaurang och cateringdelen, Under Eken, landade på index 111. Hela verksamheten, campingen inräknad, tappade bara 14 procent jämfört med den budget som lades innan Corona.
- Vi lyckades tack vare att vi hade kompetensen och personalen. Det gick bra, det är personalen det hänger på!

Styrka att fortsätta jobba
- Det här betyder givetvis mycket för oss vi har lagt ner så mycket jobb på att ge den bästa servicen vi kan till våra gäster både på campingen och sommarcaféet under sommaren, i Coronatider. Det har tagit mycket energi men resan var mödan värd. Nu går vi ju in i hösten och vintern med mycket planering för nästa säsong och priset ger oss styrka att fortsätta jobba och bli ännu bättre som ett turistmål. Vi har ju en fantastisk stad med så mycket att erbjuda och sådana möjligheter att utveckla turismen. Vi hoppas på ett fortsatt gott samarbete både med turistbyrån och andra aktörer så vi kan dra nytta av varandra och ge våra turister ännu mer upplevelser, säger Peter, dagen efter prisutdelningen. 

Eksjö camping drivs av en kristen ideell förening. Föreningen Kom till festen bildades redan 1979 och tog över ”Prästängsbadets camping” av Eksjö kommun 1982. 2017 bytte föreningen namn till Eksjö Camping & Konferens.