Eksjö International Tattoo är tillbaka

Foto: Johan Lindqvist

Fler bilder

  1. Foto: Johan Lindqvist
  2. Foto: Johan Lindqvist

Fakta

Foto: Johan Lindqvist

För första gången sedan 2016 är det äntligen dags att välkomna militärmusiker från hela Europa till Eksjö. Den unika musikfesten Eksjö International Tattoo startar torsdag 28 juli och varar i dagarna tre.

Det är med stolthet som föreningen Eksjö International Tattoo, efter ett långt uppehåll, återigen bjuder in till en pampig, färgstark och spektakulär show i hjärtat av trästaden Eksjö. I veckan har arenan byggts upp på Stora Torget, där de vackra trähusfasaderna, kyrkan, stadshotellet och den stolta ryttarstatyn blir en del av kulissen. Arenan har plats för 2700 sittande gäster och fylls under veckoslutet av publik från när och fjärran.

- Det händer något mellan människor som får dela unika upplevelser, säger ordförande Lennart Bogren,som under sin tid som kommualråd (1999-2014) såg samtliga Tattoo-föreställningar. Under dessa år var han också en av dem som kämpade hårt för att behålla regementet i Eksjö.

-  I dessa dagar, när det ser ut som det gör i världen, är vi extra glada att Eksjö garnison finns kvar och får fortsätta bygga broar. Eksjö International Tattoo, som numera är Sveriges enda internationella tattoo, kan återigen ta emot orkestrar från hela Europa. Musiken förenar, bygger relationer och broar mellan människor och länder! Tänk att vi kan erbjuda detta i Eksjö, säger han. 

Ny musikalisk ledare
Musikalisk ledare för årets föreställning är Robin Wahl, som levt med militärmusiken i hela sitt liv och själv medverkat i flera tattooföreställningar, bland annat med slagverk, trumpet och baryton. För första gången håller han i taktpinnen för hela Eksjö International Tattoo och kommer själv att dirigera den stora finalen.

- Att bli tillfrågad att bli musikalisk ledare efter Torgny Hansson, som är en legendar inom svensk militärmusik, kändes väldigt hedersamt, konstaterar Robin Wahl, som är utbildad vid musikhögskolorna i Malmö och Ingesund och förutom dirigent även arrangör och kompositör. Han är dessutom utbildad officer och verksam vid Södra militärregionen.

- Det är lätt att tro att tro att ett tattoo bara är marscher. Även om det är mycket marschmusik omfattar programmet även folkmusik, filmmusik, pop, rock och musikalnummer, säger Robin och betonar att årets orkestrar håller en ovanligt hög klass.

- Det är inte ofta man får så många professionella orkestrar. Vi har ett fantastiskt utgångsläge! Jag förväntar mig ett riktigt bra tattoo med riktigt bra förställningar, säger Robin och utlovar en musikupplevelse att minnas länge!

Matilda Ambré solist
Sedan 2012 har Eksjö International Tattoo, förutom orkestrar från olika delar av världen, också haft en sångsolist. Matilda Ambré är därmed den fjärde solisten som får sjunga tillsammans med internationell orkester bestående av flera hundra musiker.

- Det är en ynnest att få vara en del av detta, säger Matilda, som ser fram emot att få uppleva Eksjö International Tattoo och att sjunga med 350 musiker på scenen.
- Det är fantastiskt att få musicera med musiker från olika delar av Europa.Det är definitivt den största orkester jag någonsin sjungit med, säger Matilda och tillägger att det är speciellt att få vara en del av det här arrangemanget just i år, under de här omständigheterna och i den tid som nu råder.
- Länderna i Europa är mer enade en någonsin.

Bred samverkan
Föreningen Eksjö International Tattoo genomför evenemanget på uppdrag av Eksjö kommun och i samarbete med Försvarsmakten, Eksjö garnison och Svenska kyrkan. 2017 blev Eksjö Tattoo invald i IATO, den internationella organisationen för samverkan mellan Tattoo-organisatörer, bland annat Edinburgh, Rotterdam och Halifax.

Biljetter till föreställningarna köps via nortic.se, Eksjö Tourist Center eller Hotell Högland, Nässjö.
Under veckan besöker flera orkestrar även andra platser i Jönköpings län. Se program här!