Eksjö klättrar starkt i näringslivsranking

Elisabeth Sandberg, Svenskt Näringsliv

Fakta

Svenskt Näringslivs kommunranking nådde 63 000 företagare i landet. Drygt 33 000 av dem svarade, vilket ger en svarsfrekvens på 53,2 %. Undersökningen genomfördes i oktober-december 2010.

Eksjö kommun klättrar hela 51 platser i Svenskt Näringslivs ranking för 2011, från plats 146 till 95 av landets 290 kommuner. Eksjö står därmed för länets största ökning.

Eksjö kommun klättrar hela 51 platser i Svenskt Näringslivs ranking för 2011, från plats 146 till 95 av landets 290 kommuner. Eksjö står därmed för länets största ökning. Den positiva trenden har hållt i sig - sedan 2005 har Eksjö avancerat från 202:e plats.
- Det är en fin utveckling över bara några år, säger Elisabeth Sandberg, regionchef för Svenskt Näringsliv i Jönköpings län.

Undersökningen är indelad i tre olika delar där statistik, enkätsvaren från företagarna och företagens sammanfattande omdöme om företagsklimatet i kommunen står för en tredjedel vardera. Just det samlade omdömet har förbättrats från plats 160 till 75, en ökning med 85 platser. I statistikdelen mäts kommunens marknadsförsörjning, kommunalskatt, andel i arbete, entreprenader, företagande och nyföretagsamhet.

Enkätdelen visar att Eksjös starka sidor är allmänhetens och politikernas attityder till företagande, samt kommunens service till företagen. Annat positivt som påverkar uppgången är tillgången på arbetskraft, tele- och IT-nät och skolans attityder till företagande.

- Vi är just nu inne i en positiv period. Det händer mycket inom företagande, nyetableringar och utbyggnadsplaner och nätverk som skapar en mer positiv känsla. Det blir ringar på vattnet, säger näringslivschef Marcus Axelsson.

Det som kommunen behöver förbättra, enligt enkätsvaren, är kommunens tillämpning av lagar och regler, medias och kommunala tjänstemäns attityder till företagande samt vägnät, tåg- och flygförbindelser.
- Vi måste lägga än mer fokus på myndighetsutövningen och hur vi bemöter företagarna i de här frågorna. Min målsättning är att tjänstemän ska kunna ge mer råd, förslag, tankar och idéer om hur företagen kan utvecklas. De gånger en tjänsteman har tolkningsmöjlighet bör man kunna stå i en gråzon och fatta ett beslut till företagarens fördel utan att ha både hängslen och livrem, menar Marcus.

 

Källa: Eksjö kommun