Eksjö vackrast i landet

Fler bilder

Fakta

"I norra Småland, bland glittrande sjöar och djup skog, ligger Eksjö med sina drygt 10 000 invånare. En av de vackraste delarna av Eksjö är den vackra Gamla stan med sina trähus och smala gränder. Bland sevärdheterna och besöksmålen i närområdet finna naturreservatet Skurugatan & Skuruhatt, Eksjö Museum och Skullaryd Älgpark."

Eksjö toppar listan över vackra småorter i Sverige. Det stod klart när researrangören Skyscanners i veckan publicerade en förteckning över de 20 vackraste och mest sevärda småorterna i landet. En viktig utmärkelse, som stärker hela destinationen, menar Jennie Heimdal, eksjö.nu och Evelina Leander, Eksjö Tourist Center.

Skyscanner är en oberoende resesökmotor som hjälper sina kunder att hitta billiga flygresor. Precis som många andra researrangörer följer Skyscanner nu trenden att semestra på hemmaplan. Högst upp på listan över sevärda småorter i Sverige hamnar alltså Eksjö. I motiveringen (se faktaruta) nämns trähusen och flera sevärdheter i närområdet.

  Ju fler sammanhang vi syns i desto fler når vi. Förhoppningsvis är det många som läser den här listan och får upp ögonen för Eksjö och tar sig tid att komma hit, säger Evelina Leander, turistinformatör på Eksjö Tourist Center.
– Det är extra roligt att våra två trästadskompisar, Nora och Hjo också finns med på listan!

På näringslivskontoret ekjsö.nu togs nyheten emot med glädje.
- Det är superroligt att Eksjö har blivit utvald, dessutom är det extra roligt att det är en researrangör som står bakom listan, säger näringslivsutvecklare Jennie Heimdal, och tillägger att utmärkelsen stärker besöksnäringen och lockar till flera besök,men att den också är viktig för den lokala stoltheten och självförtroendet.

  Vi har en fantastiskt fin stad, det är lätt att bli hemmablind. När vi toppar en sån här lista kan vi faktiskt kosta på oss att skryta lite, säger Jennie, som menar att utmärkelsen också kom helt rätt i tiden.

Nästa vecka arrangerar eksjö. nu och Eksjö kommun en gemensam värdskapsdag som vänder sig till företagare inom handel och besöksnäring.
- I maj bjuder vi in företag i branschen till en besöksnäringsdag för att stärka varandra inför högsäsongen. Vi tar ett nytag inom destinationsutvecklingen och arbetar aktivt med dialog, nätverk, inspiration, ökad kunskap om hur vi blir mer närvarande på sociala medier. Vi jobbar i team och stärker varandra, förklarar Jennie.

Inspirationsdagarna finansieras via ett stöd från Astrid Lindgrens Hembygd.