Eksjöentreprenör växer - finska delägare storsatsar
Publicerad 20 Januari 2012
Efter ett närmast unikt förvärv i den nordiska skogsentreprenadbranschen väntar stora utvecklingsmöjligheter för Dunbergs Skogsservice i Eksjö. Vid årsskiftet fick företaget ny delägare genom det finska storföretaget i samma bransch; Metsäkonepalvelu Oy. Starka ägare med tydliga expansionsplaner.
Håkan Dunberg, som startade Dunbergs Skogsservice 1986, blir kvar som vd i det nya bolaget MKP Dunberg AB. Han äger också 20 procent av aktierna. Samtliga medarbetare behåller både tjänster och anställningsvillkor och arbetet rullar på det stora hela vidare som tidigare.
Med den skillnaden att bolaget plötsligt är Nordens största skogsentreprenadfirma, med 90 medarbetare och 50 skogsmaskiner – och betydligt större muskler.
– På agendan för de närmaste åren står investeringar i maskinparken och med dem också nyanställningar, berättar Håkan.
I 26 år har Dunbergs Skogsservice AB föryngringsavverkat, gallrat och markberett på otaliga skogsgårdar inom en femmilsradie från Eksjö. Under slutet av 1990-talet växte bolaget så det knakade. Det välskötta Eksjöföretaget med 25 anställda, en omsättning på 28 miljoner och en ”utomordentlig tillväxtpotential i ett aktivt skogsområde” var precis vad det den finska entreprenadfirman sökte för att expandera i Sverige.
– De har haft lite koll på oss under några år, men till slut var det ödet och bekantas bekanta som ledde fram till affären, säger Håkan, som en knapp månad in i den nya organisationen är minst sagt nöjd.
– Jag har alltid haft oersättlig personal, men har alltid fattat både roliga och tråkiga beslut ensam. Att få möjlighet att utveckla företaget tillsammans med starka delägare känns väldigt skönt, säger Håkan.
– Framtiden är ljus och spännande.
Mer info www.dunbergs.se (ny hemsida är under uppbyggnad)
Foto: Bo Backström
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Marie Brask
En rad företagare och föreningsmänniskor från Eksjö kommun finns representerade i nationella styrelser. Uppdraget och nätverkandet innebär unika möjlighet att hämta hem kunskap och samtidigt placera ort och verksamhet på kartan. Maria Stejdahl, Eksjö Stadsfest och Lotta Alexandersson, Frendo i Mariannelund och Hultsfred, är två av dem som har nationella uppdrag.
Eksjö Gymnasium har under många år framgångsrikt arbetat med konceptet Ung Företagsamhet, UF. Läsåret 2020/2021 är inget undantag. Just nu drivs 12 UF-företag på skolan, i år med större utmaningar än någonsin.
Under 2021 intensifierar samhällsbyggnadssektorn och näringslivsenheten det gemensamma arbetet mot ett företagsklimat i toppklass. Genom att använda den så kallade Rättviksmodellen är ambitionen är att skapa en bättre relation mellan kommun och företagare.
I dagarna öppnade Kanaljen Konst & Eventmakeri – ett digitalt galleri för konst och konsthantverk skapade av kvinnor i Norden. Kanaljen har sin bas i Mariannelund i Småland, där fysiska events planeras redan till våren.