Eksjöhönor i Skurugata station

Fler bilder

När Marika Ioma Lantz i fjol bestämde sig för att skaffa höns hittade hon av en slump den akut utrotningshotade rasen Eksjöhönan. Hon beställde fem hönor och en tupp. Numera är hon äggleverantör i Reko och i dagarna öppnade hon en äggbod med både hönsägg och vaktelägg hemma vid Skurugata station.

Vår egen bulle det nog ingen som har missat, men att Eksjö också har en höna uppkallad efter sig är nog mera okänt. Rasen, som är en korsning mellan Rhode Island Red och Minorca, har hållits i Eksjö sedan 1970-talet. Den kännetecknas av sin skimrande mahognyfärgade fjäderdräkt och värper stora bruna ägg.

- När jag beställde mina höns fanns det bara ett 50-tal i Sverige. I dag är det några fler, säger Marika, och berättar att det nyligen startats en nationell grupp för alla som har Eksjöhöns.

Enligt Svenska Kulturhönsföreningens beskrivning är rasen aktiv och livlig och har mycket goda värpegenskaper. Marika insåg ganska snart att hönsen värpte mer än familjen kunde äta och hon var en av de första som anslöt sig till Reko Höglandet. Numera är hon med på utlämningar i både Eksjö och Rydsnäs. (Beställningar sker i förväg via facebook och varorna hämtas och betalas på angiven tid och plats.) I Marikas sortimentet finns, förutom Eksjöäggen, också den eftertraktade delikatessen vaktelägg. 

Närmsta granne med Eksjöhönsen i Skurugata bor nämligen ett 20-tal japanska vaktlar av rasen Coturnix. I äggkläckningsmaskinen kläcks ständigt nya vaktlar och planen är att besättning ska växa. Efterfrågan är stor på det lilla superägget som har stora hälsoeffekter, högt näringsvärde och som rätt garnerat ger den enklaste soppa eller macka en känsla av lyx. Äggen säljs i pyttesmå äggkartonger både i Rekoring och i den nyöppnade äggboden hemma hos familjen Lantz.

- Alla kunder vill inte vänta till nästa utlämning och här rör sig mängder av turister på väg till Skuruhatt. Vi har självbetjäning i boden och kunden swishar betalningen, förklarar Marika.

Vad är det roligaste med din nya hobbyverksamhet?
- Att se vaktlarna kläckas och utvecklas. Efter tre veckor är de nästan fullvuxna och redan efter sex veckor värper de egna ägg. Och så älskar jag mötet med kunderna.