Elin startar andelsjordbruk

Fler bilder

Elin Hjalmarsson anlade sitt första trädgårdsland 2015. Numera odlar hon på heltid. I år säljs överskottet på Reko Höglandet och inför nästa odlingssäsong startar hon Russnäs andelsjordbruk.

Russnäs tillhör de byar i Eksjö kommun där husen inte räcker till för alla unga familjer som vill bo kvar och flytta tillbaka. Elin och hennes man valde att bygga nytt och när de flyttade in i huset för fyra år sedan fick Elin för första gången i sitt liv möjlighet att odla. Det började som en hobby och som en kontrast till det intensiva lärarjobbet.

- Med två barn var det perfekt för mig att ha min avkoppling hemmavid, säger Elin, som anlade ett 20 kvadratmeter stort trädgårdsland och några pallkragar. För att få hjälp med pollinering skapade hon också en äng vid sidan av huset.
- Det visade sig att potatis, lök, morötter och palsternacka räckte hela året. Det gav mersmak, berättar Elin, som tvärtemot många andra tycker att man ska börja stort.  
- I stället för 3 rader morötter, så 33 rader, tipsar Elin.

Resilient odling
Successivt utökades odlingsarealen bakom det nybyggda huset. Elin läste allt hon kom över, experimenterade och testade vilka grödor, sorter och metoder som fungerade bäst i hennes trädgård.
- Jag strävar efter att hitta grödor som tål det tuffa klimatet i zon 5 och som klarar ett lynnigt väder för att skapa en mer resilient odling, säger Elin, som funderar mycket på att hitta system för vattenförsörjning, växtföljd och tillgång till täckmaterial.

Odlingsakademien och Holma folkhögskola
I vintras blev Elin antagen till Astrid Lindgrens Hembygds projekt Odlingsakademiens kurs i Eksjö. I våras sa hon upp sig från sitt lärarjobb för att bli grönsaksodlare på heltid. I dagsläget odlas ett 50-tal olika grödor på den 100 kvadratmeter stora frilandsodlingen, i ett antal odlingsbäddar och i den nya odlingstunneln. Hönsen förser familjen med ägg och odlingarna med gödsel.

I höst ska Elin gå kursen Odla för försäljning på Holma Folkhögskola i Skåne och i dagarna registrerades firman: Russnäs andelsjordbruk.
- Det känns både overkligt och helt fantastiskt att jag får ägna mig åt odlingen på heltid. Jag mår så bra av att arbeta i trädgården, att få vara nära naturen och umgås med djuren. Visst kan det vara stressigt att hinna så, skörda och vattna i tid, men det är en helt annan stress än att leverera och ha deadline i skolans värld. Nu varvar jag praktiskt arbete i odlingarna med bokföring, försäljning och att fixa med hemsida.

Gårdsförsäljning
Andelsjordbruket startar i liten skala till nästa odlingssäsong och via hemsidan Elin tar emot intresseanmälningar från den som vill teckna avtal som andelsägare - och få säsongens grönsaker levererade varje vecka. För den som vill köpa grönsaker från Russnäs redan nu, finns det - förutom via Reko Höglandet - möjlighet att handla direkt i trädgården. Hemsidan uppdateras varje dag med vilka grönsaker som finns att köpa.

För mer information www.russnäsandelsjordbruk.se