Fårfarmare får mer kunskap

Fler bilder

Att seminarieserien om får skulle locka långt över 100 deltagare hade Studieförbundet Vuxenskolan inte vågat drömma om när man sökte pengar från Astrid Lindgrens hembygd till projektet. I den engagerade gruppen finns potential för större besättningar och nya affärsidéer.

LRF, Fårhälsovården och Fåravelsförbundet har kontrollprogram som når de allra flesta etablerade fårfarmare. I Astrid Lindgrens hembygd (Eksjö, Vimmerby, Hultsfreds och delar av Oskarshamns kommun) finns det dock en mängd fårägare med mindre besättningar som inte omfattas av dessa. Flera av dem efterfrågar mer kunskap.

– Vissa har gått över från nötdjur till lamm och har baskunskap kring djurhållning, men inte om får specifikt. Här finns också familjer som bygger upp en verksamhet kring fåravel och hundägare som skaffat får främst för vallhundsträning. Här finns olika behov av kunskap, konstaterar projektledare Britt Svensson, som vid ett tiotal tillfällen bjudit in till föreläsningar/workshops.

Seminarieserien har omfattat kurser om lamning, styckning, fårets sjukdomar och rådgivning för vinter- och sommardjurhållning. Dessutom har gruppen haft möjlighet att få gedigen kunskap i ullkännedom samt flera tillfällen att praktisera konsten att karda, spinna, tova och skapa.
– Vi är bra på att ta vara på det fårkött som produceras, men när det gäller ull används bara några få procent. Här finns mycket att göra, säger Britt.

Kontaktnätet som byggts upp under projektet har redan gett frukt i form av lån av såväl utrustning som bete och baggar. En handfull fårfarmare har under projektets gång börjat sälja köttlådor och dessutom har flera spännande affärsidéer fötts!

Genom en utvecklingscheck från Astrid Lindgrens hembygd ska gruppen under maj månad lära sig mer om förädling. På en studieresa till Allingsås ska man besöka spinneriet "Ull i väst" samt fårgårdarna Mysten och Holma.

För mer information kontakta Britt Svensson 070-625 00 17