Fettisdag med kanelbullesemla
Publicerad 12 Februari 2018
På Stjernbergs Skafferi i Mariannelund firar man i år fettisdag med kanelbullesemlor. Bullen introducerades för ett par veckor sedan och har redan blivit mångas favorit - för en del har den seglat upp och blivit den godaste semlan på marknaden
På fettisdagen äter vi svenskar flera miljoner semlor. Några hundra av dem bakas på Stjernbergs bageri i Mariannelund, som erbjuder såväl klassiska semlor, som lyxvarianten wienersemla och tårtsemlan med karlspaderdeg. Samtliga har Stjernbergs specialfyllning, som enligt många gör semlorna från Mariannelund till landets godaste.
- Vi använder bara vår egen fyllning, gjord på både mandelmassa och extra mandel med lite grövre struktur, berättar Jörgen Stjernberg.
Han är tredje generationen bagare i Mariannelund och experimenterar ständigt med nya bakverk och surdegsbröd. Kanelbullesemlan är dock kollegan Rebecka Sands verk.
- Vår konditor Rebecka fick idén att vi skulle göra vår variant av kanelbullesemlan. Grunden är vår kanelbulle, som bakas i form för att få lite höjd. Vi fyller med vår egen fyllning och toppar med kanelbullens lock och pärlsocker.
Kanelbullesemlan har blivit ett uppskattat tillskott i kakdisken, både av kafégäster och förbipasserande kunder.
- Vi har hört flera säga att det är den godaste semlan de ätit, berättar Jörgen.
Bageriet levererar bröd och bakverk till bland annat Bakfickan i Vimmerby, men Stjernbergs semlor, med skafferiets egen specialfyllning, finns endast att köpa i Mariannelund.
På fettisdagen finns även glutenfria och laktosfria semlor till försäljning.
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Roger Didrick
I samband med årets sista näringslivslunch hyllades flera av årets framgångsrika företag och företagare. Här finns samtliga pristagare och motiveringar.
Ett fantastiskt läge på en fin plats i en attraktiv stad. Det är en av flera anledningar till att Carlos i Eksjö vuxit och utvecklats under en för klädbranschen tuff tid. Nu utökas både sortimentet, butiksytan och antalet medarbetare. ”Att driva butik i Eksjö är väldigt roligt”, säger Sophie Carlo.
Genom projektet Förtur – framgångsrik medflyttarservice har Eksjö.nu tagit fram en helt ny film om möjligheterna att bo, leva och utvecklas i Eksjö, Vimmerby och Hultsfreds kommuner. Känner du någon som funderar på att flytta till området. Tipsa gärna om filmen!
Eksjö Stadshotell har inte bara överlevt krisen. Under pandemin har ägaren Jonas Persson dessutom startat fem (!) nya verksamheter i stan. Nu utökas också vingården i Serbien med ytterligare ett fält - och fler satsningar är på gång utanför kommungränsen!