Fettisdag med kanelbullesemla
Publicerad 12 Februari 2018
På Stjernbergs Skafferi i Mariannelund firar man i år fettisdag med kanelbullesemlor. Bullen introducerades för ett par veckor sedan och har redan blivit mångas favorit - för en del har den seglat upp och blivit den godaste semlan på marknaden
På fettisdagen äter vi svenskar flera miljoner semlor. Några hundra av dem bakas på Stjernbergs bageri i Mariannelund, som erbjuder såväl klassiska semlor, som lyxvarianten wienersemla och tårtsemlan med karlspaderdeg. Samtliga har Stjernbergs specialfyllning, som enligt många gör semlorna från Mariannelund till landets godaste.
- Vi använder bara vår egen fyllning, gjord på både mandelmassa och extra mandel med lite grövre struktur, berättar Jörgen Stjernberg.
Han är tredje generationen bagare i Mariannelund och experimenterar ständigt med nya bakverk och surdegsbröd. Kanelbullesemlan är dock kollegan Rebecka Sands verk.
- Vår konditor Rebecka fick idén att vi skulle göra vår variant av kanelbullesemlan. Grunden är vår kanelbulle, som bakas i form för att få lite höjd. Vi fyller med vår egen fyllning och toppar med kanelbullens lock och pärlsocker.
Kanelbullesemlan har blivit ett uppskattat tillskott i kakdisken, både av kafégäster och förbipasserande kunder.
- Vi har hört flera säga att det är den godaste semlan de ätit, berättar Jörgen.
Bageriet levererar bröd och bakverk till bland annat Bakfickan i Vimmerby, men Stjernbergs semlor, med skafferiets egen specialfyllning, finns endast att köpa i Mariannelund.
På fettisdagen finns även glutenfria och laktosfria semlor till försäljning.
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Marie Brask
Frida Sherdén och Oskar Lindholm är Årets företagare i Eksjö kommun. De hyllades tillsammans med en rad andra pristagare i samband med fredagens dialoglunch på Eksjö stadshotell. Här hittar du samtliga pristagarna samt motiveringar.
I höst får tusentals elever på svenska högstadie- och gymnasieskolor möta Försvarsmaktens nyanställda skolinformatörer. Två av dem är placerade på Ing2 i Eksjö.
I år firar Bruzaholms Bruk inte mindre än 360 år! Det moderna specialgjuteriet, med 65 medarbetare och en internationell kundkrets, är därmed ett av Sveriges äldsta industriföretag. Men vägen hit har knappast varit spikrak.
Med en bakgrund som asfaltsläggare är han van att jobba både tunga och långa arbetspass. Firma Andreas Karlsson Skogsjänst har numera sin bas i Bellö och utför uppdrag inom skog och mark, åt såväl privatkunder som företag.