Fiber på landsbygden
Publicerad 27 April 2015
Fler bilder

Runtom i landet ställs frågan hur mycket människor på landsbygden egentligen ska behöva jobba ideellt för att få tillgång till fiber. I Eksjö kommun har byalagen ett nära samarbete med Eksjö Energi, som finns med på hela resan, från projektering till inkoppling.
– Det ingår i vårt uppdrag att skapa förutsättningar för en levande landsbygd. Invånare och företag ska kunna leva och verka på landsbygden utan kompromiss. Därför är det självklart att vi bidrar med vår kompetens och står för material, projektering och anslutning. Byalagen står i gengäld för grävningen, säger IT-chef Kjell Ljunggren på Eksjö Energi ELIT.
Normalpriset för fiberinkoppling i Eksjö kommun ligger på 7 500 kronor, när många hushåll i ett område ansluter sig samtidigt sjunker priset till 4 980 kronor. På landsbygden står byalagen själva för grävningen, vilket har gjort att slutsumman för kunder på landet stannat mellan 13 000 och 20 000 kronor.
– Tack vare samarbetet och att vi redan har många kunder på nätet har vi kunnat hålla nere priset. Kunderna tecknar avtal med oss och vi fungerar som bank. Byalagen har inte behövt söka bredbandsstöd i landsbygdsprogrammet och har sluppit tidskrävande redovisningar till landsbygdsprogrammet.
Ingarp var bland de första områdena som anslöts utanför tätorterna. Anders Saldner bor i byn och var en av de drivande när 70 hushåll längs en grävd sträcka på en mil fick fiber.
– Visst ägnade vi en del tid åt att ordna informationsmöten, skapa arbetsgrupper, prata med markägare och samordna grävning. Men eftersom Eksjö Energi hela tiden var den professionella aktören som stod för expertisen kändes det aldrig övermäktigt. Någon halvtidstjänst kom vi aldrig i närheten av, säger Anders Saldner.
– Vi var inte rädda för att göra en insats men tog aldrig några ekonomiska risker och behövde aldrig ta ansvar för driften. Nu får vi fiber på samma villkor som kunderna i stan.
Redan när bredbandsbolaget Utfors byggde den digitala motorvägen mellan Stockholm och Malmö och passerade Eksjö, stod det kommunala energibolaget på tå. Matningen var klar och fiberutbyggnaden kunde börja. Sedan 2008 är samtliga telestationer fiberanslutna och genom samförläggning med fjärrvärme och el samt egna utbyggnader har nu nära hälften av alla hushåll i kommunen tillgång till bredband. De närmsta åren räknar bolaget med att fiberansluta 400-500 hushåll per år.
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Marie Brask
Frida Sherdén och Oskar Lindholm är Årets företagare i Eksjö kommun. De hyllades tillsammans med en rad andra pristagare i samband med fredagens dialoglunch på Eksjö stadshotell. Här hittar du samtliga pristagarna samt motiveringar.
I höst får tusentals elever på svenska högstadie- och gymnasieskolor möta Försvarsmaktens nyanställda skolinformatörer. Två av dem är placerade på Ing2 i Eksjö.
I år firar Bruzaholms Bruk inte mindre än 360 år! Det moderna specialgjuteriet, med 65 medarbetare och en internationell kundkrets, är därmed ett av Sveriges äldsta industriföretag. Men vägen hit har knappast varit spikrak.
Med en bakgrund som asfaltsläggare är han van att jobba både tunga och långa arbetspass. Firma Andreas Karlsson Skogsjänst har numera sin bas i Bellö och utför uppdrag inom skog och mark, åt såväl privatkunder som företag.