Fler tjejer på Bruzaholms Bruk

Fler bilder

Fakta

Visste du att...
Teknikföretagen tagit hjälp av Sveriges största kvinnliga YouTube-stjärna, Therese Lindgren, för att locka fler tjer till teknikprogrammet. Under vinjetten "Therese testar teknik" gör videobloggerskan tekniska experiment och förmedlar att teknik är för alla! Klippen har fått över två miljoner visningar på youtube.

De senaste åren har antalet tjejer i produktionen mångdubblats på Bruzaholms Bruk. En medveten satsning som resulterat i att det numera finns kvinnliga medarbetare på samtliga avdelningar utom en. Och av årets sommarjobbare är bara 25 procent killar.

Fixar du att jobba inom tung industri? Det en en fråga som de kvinnliga medarbetarna på Bruzaholms Bruk ofta möts av när de berättar om sin arbetsplats.
- Självklart, är tjejernas självklara svar. Att jobba med tung industri är inte tyngre än att jobba inom vården!

Brevet hemifrån träffar dem i kärnmakeriet: Nio tjejer med blåkläder, mascara och stålhättor på skorna, i vitt skilda åldrar, varierande bakgrund och olika ingångar i företaget. Några av dem har börjat som sommarjobbare och valt att stanna kvar, andra har halkat in av en slump eller på grund av att mannen jobbar på företaget. Linnea Wilhelmsson på konstruktionsavdelningen är med sina 19 år yngst i gänget och kommer i princip direkt från teknikprogrammet på gymnasiet. 
- Jag sökte jobbet och trodde inte att jag skulle ha en chans att få det. Men det fick jag! Jag blev superglad, säger hon.
Kärnmakare Malin Johansson tillhör dem som varit med länge och förmedlar att bruket blivit en bättre arbetsplats i takt med att fler tjejer anställts.
- Kanske beror det också på att vissa har slutat, men jag upplever att vi har en bättre jargong nu. Och jag blir gladare när jag kommer ut på avdelningarna och möter en tjej, konstaterar Malin.

Att de trivs med jobbet och med varandra går inte att ta miste på. Alla lyfter fram gemenskapen och vill uppmana alla teknikintresserade tjejer att våga prova på jobb inom industrin.
- Vi borde vara ännu fler, fastslår Emma Östergren.

Produktionschef Hans Karlsson instämmer.
- Med fler tjejer på arbetsplatsen får vi en helt annan dynamik, mer balanserade diskussioner och en bättre värdegrund. Vi tonar också ner den grabbiga machokulturen.
- Om jag ska generalisera kan jag också se att den kvinnliga analysförmågan bidrar till en kvalitetshöjning. Medan många killar ofta fokuserar på snabba lösningar med silvertejp och najtråd, är tjejer mer benägna att gå till botten med problemen och lösa dem på riktigt.