Företag samverkar och smittsäkrar

Foto: Region Jönköping

Fler bilder

  1. Foto: Sherwin-Williams
  2. Foto: Region Jönköping

De stora arbetsplatserna i Bellö, Bruzaholm och Hjältevad sysselsätter över 400 medarbetare. Efter ett initiativ från Sherwin-Williams erbjuds dessa och deras anhöriga nu drop-in-vaccination i Bellö, i ett unikt samarbete med Region Jönköping.

Redan i våras erbjöd Sherwin-Williams sina medarbetare möjligheten att vaccinera sig på sin vårdcentral under betald arbetstid. När ledningen efter semestern insåg att ett flertal medarbetare trots detta fortfarande var ovaccinerade kontaktades Region Jönköping och vårdcentralen i Eksjö för att undersöka möjligheterna för vaccination på arbetsplatsen.
- Vi vill bidra till en minskad smittspridning, säger Marianne Steene, HR-specialist på Sherwin-Williams.

Nästa fas
För Marie Sjöbrink, verksamhetschef på Vårdcentralerna Bra Liv Region Jönköpings län kom samtalet från Sherwin-Williams utomordentligt lägligt.

-  Vi har haft ett fint flöde på vaccinationsmottagningen i Eksjö och en bra dialog med kommunen, regementet och skolan. Nu har nu gått in i nästa fas där vi behöver nå dem som ännu inte vaccinerat sig. Färska siffror visar att det främst handlar om åldersgruppen 18-29 år och vaccination på företag kan vara ett sätt att erbjuda dem vaccin, säger Marie, som onsdag den 22 september kl. 13-15 riggar en drop-in-mottagning på Sherwin-Williams.

-  Jag är jätteglad att Marianne Steene hörde av sig. Initiativet ligger helt i linje med vår plan för fortsatt vaccinering. Självklart tar vi med oss teamet och åker till Bellö. Det ska bli spännande att se hur många som kommer.

Öppnar för fler
Marianne Steene, HR-specialist, på Sherwin-Williams hoppas att medarbetare som ännu inte vaccinerat sig tar tillfället i akt. I samarbete med Region Jönköping öppnar företaget dessutom upp för utomstående till drop-in-vaccination i Bellö.
- Via HR-avdelningarna hos grannföretagen har vi bjudit in medarbetare på Hjältevadshus, Bruzaholms Bruk och Vida Bruza, säger Marianne och berättar att inbjudan även gäller anhöriga samt andra boende i området.
- Det viktigaste är att så många som möjligt får chansen. Ju fler som vaccinerar sig, desto snabbare kan vi återgå till ett normalläge i hela samhället, säger Marianne.  Ingen föranmälan behövs, däremot krävs giltig legitimation. Hälsodeklaration kan fyllas i på plats. Möjligheten gäller även för den som är skriven i en annan kommun eller annat län.

Vårdcentralerna Bra Liv planerar också för en drop-in-dag i Mariannelund framöver.