Informerar elever om värnplikt

Fler bilder

I höst får tusentals elever på svenska högstadie- och gymnasieskolor möta Försvarsmaktens nyanställda skolinformatörer. Två av dem är placerade på Ing2 i Eksjö.

- Det känns jättespännande att få vara med och starta upp en helt ny verksamhet, säger Linda Malm som tillsammans med Ville Hagman anställts som skolinformatör på Försvarsmakten i Eksjö.

Båda kommer från Gotland och har en bakgrund inom Försvarsmakten. Linda har genomfört grundläggande militärutbildning, GMU och därefter arbetat inom Försvarsmakten. Ville har gjort värnplikten.
- När vi möter eleverna är det en stor fördel att vi har egna erfarenhet både av värnplikt och av att arbeta inom försvaret, säger Linda.

Frågor om mönstring
De kommer att besöka elever på högstadie- och gymnasieskolor Jönköpings län samt Norra Kalmar län för att informera om mönstring, värnplikt och grundutbildning. Eleverna kan få svar på en mängd praktiska frågor om militärlivet och får, kanske för första gången, möjlighet att träffa uniformerade soldater.

Linda och Ville informerar om Försvarsmakten som helhet, med extra fokus på sitt regemente Ing2.
Uppdraget handlar om att öka närvaron i skolan med försvarsupplysning till ungdomar innan mönstring. Med återinförd värnplikt är tanken att skapa ett bättre underlag, där ungdomarna är bättre förberedda och kan påverka var de vill vara.

Tydligare koppling till skolan
- Skolinformatörerna blir ett ansikte utåt för Försvarsmakten och en viktig länk ut i samhället. Det känns jättebra att vi får en tydligare koppling till skolan, säger Oskar Ferlin, rekryteringskoordinator på Försvarsmakten i Eksjö och arbetsledare för skolinformatörerna vid Ing2.

Totalt anställs 34 skolinformatörer över hela landet. De första började i augusti, vissa börjar sina anställningar senare under hösten.
Ville Hagman och Linda Malm gjorde sin första arbetsdag den 12 oktober. Samma dag genomförde projektet Förtur – framgångsrik medflyttarservice en guidad stadsvandring i Eksjö. Aktiviteten blev en del av skolinformatörernas introduktionsprogram.

Av kunniga Pia Löfgren på Eksjö museum fick de lära sig den spännande historien om sin nya hemstad. Om bränder, garverier, kålgårdar, borgarfamiljer, stadsplaner i kulturminnesmärkta Gamla stan.
- Eksjö är jättefint! Det är mycket som känns som hemma i Visby, konstaterade Ville.

Projektet Förtur - framgångsrik medflyttarservice drivs av Eksjö.nu och finansieras med medel från Astrid Lindgrens Hembygd.