Förtur - unik chans för medflyttare

Fler bilder

Fakta

Arbetsgivare i Förtur: Bruzaholms Bruk, Eksjö kommun, Försvarsmakten (SWEDEC & Ing 2), Hultsfreds kommun, IKEA Industry Hultsfred, Mercatus Engineering, Metallfabriken Ljunghäll, Olsbergs Hydraulics, Region Jönköpings län, Sherwin Williams, Svensk Tryckgjutning, Vimmerby kommun, Åbro Bryggeri, Astrid Lindgrens Värld, SiS Långanäs, Wikan Personal, Glamox Lightning, Eksjöhus.

Nu lanserar eksjö.nu tillsammans med näringslivsenheterna i Vimmerby och Hultsfred ett helt nytt sätt att arbeta med rekrytering. 15 arbetsgivare i de tre kommunerna samverkar i projektet Förtur, där arbetsgivare, medflyttare och nyinflyttade enklare kan hitta varandra.

­-Vår erfarenhet är att medarbetare vars familjer etablerar sig i närområdet i högre utsträckning stannar på arbetsplatsen. För långsiktigt hållbara rekryteringar är det helt avgörande att en medflyttande partner får jobb, och att hela familjen också kommer in i sociala sammanhang, säger Marie Brask, vd i eksjö.nu och Eksjö kommuns näringslivschef.

Genom Förturs digitala verktyg, som är knutet till den befintliga sajten Brevet hemifrån, ska Förtur koppla ihop arbetsgivarnas rekryteringsbehov med nyinflyttad kompetens. I verktyget publicerar arbetsgivare lediga jobb och inbjudna medflyttare kan ladda upp CV.  

-VIP-biljetten till Förtur och möjligheterna för en medflyttande partner är ytterligare ett anställningsargument i samband med nyanställning. Samtidigt får andra arbetsgivare tidigt kännedom om att ny kompetens är på väg in i området, förklarar Carina Engqvist, som ansvarar för den tekniska plattformen. 

Parallellt med den digitala mötesplatsen lägger Förtur stort fokus på det goda värdskapet och ett personligt mottagande.
- Så snart en medflyttare lagt upp sitt CV kontaktar vi honom eller henne och tar reda på hur vi på bästa sätt kan hjälpa just den personen, berättar projektledare Carina Eldåker, som erbjuder medflyttarna individuellt stöd, gemensamma aktiviteter och introduktion i sociala sammanhang.

Inbjudan till Förtur får medflyttaren genom sin partners arbetsgivare. VIP-biljetten kan delas ut i samband med nyanställningar, till medarbetare som pendlar och skulle vilja flytta hit med sin familj eller till medarbetare som träffat kärleken på annan ort.

Projektet finansieras av Astrid Lindgrens Hembygd och pågår till nästa höst. Under projekttiden är antalet arbetsgivare begränsat till 15 men det finns utrymme att bjuda in medflyttare från andra arbetsplatser via projektledarna eller kommunernas näringslivsenheter.