Från 13 mil till 1,3 km till jobbet

Efter att ha långpendlat i hela sin karriär, bor och arbetar Daniel Erkenborn för första gången i en och samma stad. ”Vi har fått ett helt annat liv sedan vi flyttade till Eksjö!”, säger hustrun Ulrika.

Daniel Erkenborn har jobbat som ekonomichef på Eksjöhus sedan 2011. Att flytta så länge barnen bodde hemma var aldrig aktuellt. Båda hans och Ulrikas familj fanns i Falköping, Ulrika hade bra jobb som sjuksköterska och var på grund av tidigare flytterfarenheter rädd för att vantrivas i en ny stad.

- När våra vuxna barn flyttat ut sålde vi huset och flyttade till sommarstugan i Mullsjö. Snart undrade vi själva varför vi pendlade åt två håll. När tomterna i Sjöhagen blev till salu bestämde vi oss för att bygga i Eksjö, berättar Daniel.

Eksjöhuset på Ryttarspelsgatan stod inflyttningsklart i oktober 2017. Efter ett och ett halvt år i stan känner sig både Daniel och Ulrika hemma i Eksjö.
- Det gick fortare än jag trodde. Vi fick hjälp via eksjö.nu att sprida mitt CV och jag fick snabbt flera jobberbjudanden, berättar Ulrika, som slutligen valde att börja på Lunnagårds sjukhem.
- Jag jobbade som undersköterska tills det dök upp en sjukskötersketjänst. Jag trivs jättebra. De kontakter jag har fått på jobbet har betytt jättemycket för mig, som var livrädd att bli sittande hemma i en ny stad. Vi är ett härligt arbetslag och hittar på saker även utanför jobbet, går ut och äter och går på bio.

- Att båda har jobb är knutpunkten, säger Daniel och tillägger att både han och Ulrika förutom sina respektive arbetskamrater också har hittat gemensamma vänner in sin nya hemstad.
- Eksjöborna är väldigt öppna. Man känner sig välkommen, säger Ulrika.

Daniel har lärt känna en ny sida av Eksjö och talar sig numera varm för naturen, sjöarna, människorna och den mysiga bebyggelsen.
- Vi har fortfarande mycket kvar att utforska, men vi tycker om cykellederna, promenadstråken, stadskärnan och Eksjö stadsfest. Alla som kommer och hälsar på tycker om Eksjö och tycker att staden är charmig. Även våra barn och deras familjer är förtjusta i stan.

Att eksjö.nu planerar för att starta upp ett pilotprojekt för tandemrekrytering och inflyttarservice tycker paret Erkenborn är mycket positivt.
- Eftersom vi redan hade en del kontakter via Daniels jobb fungerade det bra för oss, men utan dem hade det varit svårt för oss att veta var man skulle vända sig. Förutom att hitta ett arbete behöver man någon som man kan fråga om vanliga, enkla saker, säger Ulrika.
Med facit i hand vill både hon och Daniel uppmuntra andra att våga flytta på sig mitt i livet.
- Det är egentligen nu man kan, när man inte behöver riva upp barnen från skolan. Man ångrar inte det man gjorde, bara det man inte gjorde.