Från hotell till hälsa

Fler bilder

De flesta Eksjöbor känner Annica Ramde som "Annica på hotellet", serviceinriktad som få, lösningsfokuserad och alltid med ett leende över för gästen. Nu hittar vi henne i en ny bransch, där hon hjälper människor på ett helt annat sätt.

Hon sökte zonterapiutbildningen redan 2011, när hon sa upp sig från sin tjänst på Hotell Högland. Men livet hade annat i beredskap, Annica Ramde var inte riktigt färdig med hotellbranschen skulle det visa sig. Tillsammans med Johan Lindfors ägnade hon i stället sju år åt Eksjö Stadshotell, utvecklade verksamheten och lärde känna staden, invånarna och gästerna.
- Det var fantastiskt roliga år. Men också intensiva. Att ha jour dygnet runt är krävande och till slut sa kroppen ifrån, berättar Annica, som blev sjukskriven i februari 2018.  
Eftersom hon alltid försökt undvika att ta mediciner, sökte hon andra alternativ och fick i ett tidigt skede zonterapi för sin utmattning.
- Jag kände direkt att något hände, redan efter två behandlingar fick jag syre till hjärnan igen. Det var något fantastiskt, berättar Annica, som parallellt med sin återhämtning sakta började se nya möjligheter i livet.

Studietid med stöd
Trots att hon var långt ifrån återställd sökte hon och kom in på zonterapiutbildningen på Axelsons i Stockholm. Med en stöttande familj och förstående huvudlärare, som lät henne lägga sig ned närsomhelst under lektionstid (även om hon nästan aldrig behövde utnyttja möjligheten), och egna kreativa lösningar på studieteknik, lyckades hon ta sig igenom utbildningen.
- Vi läste bland annat medicin 1 och 2, vilket är ganska tunga kurser. Eftersom jag inte kunde komma ihåg vad jag läste, spelade jag in min egen röst när jag läste texterna, och lyssnade sedan om och om igen tills jag lärde mig.

Självläkning
De regelbundna behandlingar som kursdeltagarna gav varandra blev ytterligare en pusselbit i Annicas tillfrisknande.
- Zonterapi är ingen quick fix. Men det hjälper kroppen att starta processer. Man måste själv vara mottaglig, ha en vilja att göra förändringar och ta tag i det som orsakat problemen. Genom behandlingarna hittar man obalanser och hjälper kroppen att självläka. Jag är ett levande exempel på att det fungerar, säger Annica, som under ett och ett halvt år inte bara blivit frisk, utan också utbildat sig till zonterapeut och öronakupunktör. Behandlingsmetoden bygger på att kroppens alla delar finns representerade i fötter, händer, öron och ansikte.Om något område signalerar obalans behandlas det området mer ingående.

Forma Framtid
I oktober startade hon upp sin nya verksamhet. AnnicaZONterapi finns i mysiga källarlokaler på Forma Framtid på Nannylundsområdet och erbjuder förutom zonterapi, på fötter, händer och i ansikte även öronakupunktur och massage. Beroende på vad kunden behöver, och hur kunden mår, blir varje behandling en unik mix av flera behandlingsmetoder. 
Genom lokalen på Forma Framtid blir AnnicaZONterapi en del av en helhet som kan erbjuda allt från naprapater till personliga tränare.
- Det finns alltid någon att bolla med och när det dyker upp saker som jag inte kan påverka kan jag skicka vidare till någon i huset.

Fokusera inåt
- Idag är det väldigt många människor som enbart tittar utåt. Mycket handlar om yta och hur man ska se ut, vara eller vad man ska köpa. Jag har fått lära mig att i stället se inåt. Om jag mår bra, så mår min omgivning också bra, säger Annica och det råder ingen tvekan om att det nya jobbet påverkar henne positivt.
- Jag blir lycklig av att hjälpa andra att må bättre. Det finns hjälp och hopp för alla som mår dåligt. 

Mer information finns på annicazonterapi.se