Frisk personal med egen matsal

Fler bilder

På Olsbergs Hydraulics i Eksjö serverar företagets egen kock både frukost och lunch till personalen. Att samtliga medarbetare äter bra mat varje dag tros vara en av anledningarna till företagets låga korttidsfrånvaro och höga trivsel. ​

När det är dags för rast på Olsbergs tänker ingen på medhavda (eller bortglömda) mackor. Ingen står i kö till mikron med matlåda eller stressar för att hinna in till stan. I stället tar alla en kort promenad genom lokalerna till den trivsamma matsalen och äter i lugn och ro med kollegorna. Här väntar Pernilla Käll med frukost, vällagad husmanskost och rikligt med grönsaker till lunch samt hembakade kakor till kaffet ibland.

När lokalerna vid Maskingatan i Eksjö färdigställdes 1982 arbetade 15 personer på företaget och köket är egentligen inte dimensionerat för dagens 55 medarbetare. Därför läggs rasterna numera omlott.
- Eftersom de första som ätit klart tar kaffet med sig tillbaka till avdelningen fungerar det bra, säger Pernilla, som inte ser några som helst problem med ensam mätta 55 magar, 5 dagar i veckan.
- Köket har bra utrustning och det mesta handlar om planering. Jag har fria händer att göra inköp och meny. När det ska stekas raggmunk får man förbereda dagen innan, konstaterar hon enkelt.
När mjölken närmar sig bäst-före-datum bakar hon bullar och varje onsdag skämmer hon bort personalen med gofika.

På Olsbergs är löneavdraget, enligt gällande skatteregler, en självklar del av anställningsavtalet.
- Alla företag har olika strategier för förebyggande friskvård. Många delar ut gymkort, det här är vårt sätt att bidra till medarbetarnas välmående. Alla får i sig bra mat och får tillfälle att träffas och prata med varandra över avdelningarna. Matsalen är värd otroligt mycket för oss och ingen skulle nog vilja vara utan den, säger Christina Henriksson, vd.

I fjol fick Olsbergs ytterligare ett kvitto på att satsningen är rätt, då företaget nominerades till Avonovas hållbarhetspris Guldpilen. De gemensamma måltiderna var en del av motiveringen.
Efter en hälsoundersökning av hela personalen visade det sig att Olsbergs medarbetare, som grupp hade ovanligt fina hälsovärden samt hög trivsel och mående.  
- Det var både glädjande och hedrande att få nomineringen. Men oavsett utmärkelser är Pernilla guld värd för oss varje dag, avslutar Christina.