Häkte blev studentboende
Publicerad 30 Augusti 2013
Fler bilder


Det gamla polishuset i Eksjö ändrar sakta men säkert skepnad. Sedan Roger Pålsson tog över fastigheten har en rad småföretag och verksamheter flyttat in. I häktet bor numera 14 studenter och i höst startar bygget av nio centrala lägenheter.
Polisen på Höglandet huserar som bekant i ett nytt modernt polishus i Eksjö. Det gamla polishusets framtid var föremål för en hel del diskussioner och förhandlingar innan Roger Pålsson slutligen blev dess nya ägare i mars 2013. Han driver sedan tidigare Bimab i egna lokaler rygg i rygg med polishuset och äger alltså numera hela kvarteret.
– Min ambition är ett långsiktigt ägande och förvaltande och att huset ska fyllas med bostäder och verksamheter. Eksjö inte är världens största stad så jag räknar med att det får ta sin tid att hyra ut lokalerna, säger Roger som dock kommit en bra bit på väg redan.
I källaren har Eksjö Kraftsport gym och träningslokal för sina medlemmar, bottenvåningen fylls successivt på med butiker och kontor. Och det före detta häktet tjänstgör alltså numera som studentboende.
– Planen var egentligen att bygga ett annorlunda vandrarhem i häktescellerna och därför har vi bevarat det mesta av den ursprungliga miljön. Tyvärr blev vi inte klara till sommaren och eftersom Högskolecenter har ett stort behov av studentbostäder inreddes cellerna till studentbostäder i stället, berättar Roger.
Samtliga celler är uthyrda och studenterna verkar trivas med sitt minst sagt annorlunda boende.
Så snart Roger Pålsson får startbesked startar också ombyggnaden av de kontorsrum som under vintern ska förvandlas till nio lägenheter. Lägenheterna blir normalutrustade, mellan 50 och 100 kvadratmeter stora. Balkonger byggs inte i läge ett men finns med i planeringen. Hiss finns redan i huset.
– Eksjö är en attraktiv stad och enda sättet att får staden att växa är att skapa fler bostäder. Om äldre husägare kan flytta till lägenheter frigörs hus på marknaden och fler barnfamiljer kan flytta in, säger Roger.
Trots att lägenheterna ännu inte har marknadsförts ringer det ringer redan potentiella hyresgäster och är intresserade.
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Marie Brask
En rad företagare och föreningsmänniskor från Eksjö kommun finns representerade i nationella styrelser. Uppdraget och nätverkandet innebär unika möjlighet att hämta hem kunskap och samtidigt placera ort och verksamhet på kartan. Maria Stejdahl, Eksjö Stadsfest och Lotta Alexandersson, Frendo i Mariannelund och Hultsfred, är två av dem som har nationella uppdrag.
Eksjö Gymnasium har under många år framgångsrikt arbetat med konceptet Ung Företagsamhet, UF. Läsåret 2020/2021 är inget undantag. Just nu drivs 12 UF-företag på skolan, i år med större utmaningar än någonsin.
Under 2021 intensifierar samhällsbyggnadssektorn och näringslivsenheten det gemensamma arbetet mot ett företagsklimat i toppklass. Genom att använda den så kallade Rättviksmodellen är ambitionen är att skapa en bättre relation mellan kommun och företagare.
I dagarna öppnade Kanaljen Konst & Eventmakeri – ett digitalt galleri för konst och konsthantverk skapade av kvinnor i Norden. Kanaljen har sin bas i Mariannelund i Småland, där fysiska events planeras redan till våren.