Hållbar butik öppnar i Eksjö

Fler bilder

Fakta

I affärsidén ingår även inspirartion genom workshops, föreläsningar och events. Först ut var ett afternoon tea på Vaxblekargården söndagen den 26 maj, då Ingo från Gårdsrosteriet i Huskvarna höll en föreläsning om kaffe.

Linnea har gått från att vara något av en shopaholic till att bli en mycket medveten konsument. Anna brinner för kvalitet och möjligheter på landsbygden. Tillsammans har de skapat ett företag som inspirerar till en hållbar livsstil. I fredags öppnade Butik Paletti sin andra butik – i Eksjö!

Tanken från början var att starta Butik Paletti som en webbutik. Lagret i Unnaryd, i östra Halland, skulle bara vid vissa tillfällen ta emot kundbesök. Men butiken var snart öppen tre dagar i veckan och utökades i höstas med ytterligare en våning. Vid ungefär samma tid fick tjejerna kontakt med Eksjös destinationsutvecklare Lars Persson, som tyckte att konceptet skulle passa väl in i Eksjö.

– Vi hade egentligen inte tänkt öppna fler butiker riktigt än, men insåg att Eksjö var helt rätt stad för oss. En genuin trästad som med stolthet har lyckats behålla en stadskärna med unika butiker, säger Linnea och tillägger att även lokalen, före detta Borgs Skor på Norra Storgatan, hade rätt känsla.
– Våra befintliga kunder finns i Halmstad, Ljungby och Värnamo. Med en butik i Eksjö kan vi i princip angränsa till det upptagningsområdet, säger Anna och Linnea, som också förstått att intresset för ekologiska och klimatsmarta val är stort just i Eksjö.

De är båda entusiastiska, drivna och målmedvetna företagare som vill att det ska vara enkelt att handla med hjärtat. Deras koncept bygger på slow shopping – det vill säga att handla färre men bra produkter, som är snälla mot miljön. Kvatlitetsprodukter som håller längre blir på lång sikt också snälla mot plånboken. Butik Paletti är noga med ursprunget och tar reda på alla led bakom varan.
– Våra kunder ska kunna känna sig trygga med att allt de köper hos oss är bra val.

Butiken är nästan ett minivaruhus med allt från kläder och skor till rengöringsmedel, leksaker, hudvård, smink och ätbara produkter. Allt naturligt och ekologiskt. Här finns också en mindre avdelning med re-use/second hand.
– Vi väljer i första hand svenska produkter, och det som importerats är Fairtrade och/eller GOTS-märkt, säger Anna och betonar att varken hon eller Linnea är några experter.
– Vi tar gärna emot synpunkter, ny kunskap och älskar att diskutera vad som är det bästa och mest hållbara valet.
Anna och Linnea kommer att dela sin tid mellan Eksjö och Unnaryd. Till Eksjöbutiken har de anställt Maria Havskog.
– Maria har ett värdefullt kontaktnät lokalt, hon blir en stor tillgång och vi ser fram emot att jobba med henne.

För mer information www.butikpaletti.se