Hållbar inredning på Rost & Blandat

Fler bilder

I byn Veku, strax söder om Eksjö, ligger butiken Rost & Blandat. Här säljer Ing-Marie Emilsson och hennes son Nisse handgjorda och unika möbler, inredningsdetaljer och bruksföremål med fokus på klimatsmart återvinning.

För Ing-Marie Emilsson har det alltid varit livsnödvändigt att skapa. Hon målar och drejar och tar gärna tillvara sådant som ingen längre behöver. Att bygga nytt av gammalt är en av hennes specialiteter. När yngste sonen utbildat sig till svetsare på gymnasiet visade det sig att han delade hennes passion för återbruk.

- Vi går igång på samma saker och ser möjligheter överallt, säger Ing-Marie och visar en fågel, tillverkad av tidigare generationers plåtavfall från gårdens gamla stenrösen.
När grannarna kör utrivna golvbrädor till tippen händer det att de stannar till i Veku och undrar om mor och son kan ha någon nytta av dem.

– Det är som julafton för oss, skrattar Ing-Marie och visar den svetsade bänken vars sittbrädor kommer från den efter senaste brädleveransen. Intill den står ett skåp tillverkat av en gammal lår.
För några år sedan inredde familjen gårdens gamla sädesmagasin till butik, först i ett rum, sedan i två och i fjol togs hela övervåningen i anspråk.

– Nu har vi plats att visa mer möbler och att ta emot större sällskap. För första gången har vi också möjlighet att genomföra en utställning. Helgen den 25-26 maj visar vi naturfoton som en släkting till oss har tagit, berättar Ing-Marie.
Verkstaden ligger på andra sidan grusvägen, med utsikt över fårhagen där lammungarna betar tillsammans med tackorna. Här flödar kreativiteten.

– Det är riktiga höjdardagar när vi får jobba tillsammans här, Ing-Marie och betonar att både hon och Nisse bara tillverkar sådant de själva tycker om. De gör helst inte flera exemplar av samma sak och köper aldrig in färdiga produkter för försäljning.

– Det är det så många andra som gör. Här ska man bara hitta unika saker. Ett besök på Rost & Blandat ska vara mer än shopping. Det ska vara en rogivande upplevelse att komma hit.
Butiken samarbetar med både Spakarps Plantskola och Norrby Ängar. Tillsammans utgör trion de en perfekt lördagsutflykt. I dagsläget är butiken öppen enbart lördagar, men i den mån någon är hemma kan man komma även andra tider.
­

– Under våren och sommaren kommer jag att vara hemma mer, förhoppningsvis kommer jag både hinna producera och kunna ta emot kunder i större utsträckning.

Rost & Blandat finns på facebook och instagram.