Harrys har hittat till Eksjö
Publicerad 7 Augusti 2020
Sommaren 2020 kommer att gå till historien som en av de tuffaste för besöksnäringen. Samma sommar öppnnade inte mindre än fyra restauranger i Eksjö kommun – under loppet av en månad. Först ut var Harrys på Norra Storgatan.
Restaurangen ligger i det nybyggda kvarteret Ciselören, som byggts upp efter branden 2016. Bakom satsningen finns Skövdebon Johan Åsbrink, som för fem år sedan blev ägare till Lunnagårds sjukhem i Eksjö. Han antar nu nya utmaningar i stan. Processen inleddes redan när Markus Axelsson fortfarande var näringslivschef och Johan betonar att Eksjö kommuns snabba reaktion och förmåga att hantera frågan varit avgörande för viljan till etablering.
Ville ge något tillbaka
- På Lunnagård hade vi gjort de stora initiala projekten och med bra medarbetare och chefer hade jag tid över även för andra saker. Jag kände att jag ville ge tillbaka något till stan. Med övernattningslägenhet i Eksjö har jag själv saknat ett matställe med förutsägbara öppettider, att kunna gå ut en tisdagskväll i februari och vara säker på att hitta något att äta, säger Johan.
Premiären som var planerad till mitten av april och blåstes av samma vecka i samband med regeringens och folkhälsomyndighetens stora presskonferens. Världen höll andan. Restaurangpersonalen fick hoppa in på Lunnagård i väntan på nytt startdatum. Den 11 juni öppnade restaurangen, utan några större förväntningar med tanke på omständigheterna.
- Vi bestämde oss för att öppna men trodde inte på särskilt många gäster, säger Johan och berättar att gensvaret blev långt över förväntan, nästan chockartat.
- Vi var helt oförberedda för den mängden gäster! Nu har vi successivt byggt upp kapaciteten och kan i dag leverera en helt annan gästupplevelse.
Tillströmningen av gäster fortsätter och restaurangen har gång på gång slått sitt omsättningsrekord.
Vardagsrum
Johan är en erfaren företagsledare och som franschaisetagare har han en etablerad restaurangkedja i ryggen. Kedjans koncept är klassiska brasserirätter med modern svensk twist, varje restaurang har också sin lokala prägel.
- Många förväxlar Harrys med O´Learys och förväntar sig tv-apparater och sportsändningar. Det är en missuppfattning. Vi vill erbjuda motsatsen, en mötesplats där men kan umgås utan skärmar, ett vardagsrum med mysiga sittplatser för olika tillfällen med shuffleboard och sällskapsspel.
- Sommartid har Eksjö gott om besökare. Vi har massor av idéer till hösten när turisterna är färre och nyhetens behag har lagt sig.
Harrys öppet alla kvällar
Johan välkomnar övriga satsningar längs Eksjös nya matgata.
- Det gynnar alla att det finns ett stort utbud, säger han och jämför med Lilla Torg i Malmö, dit man som besökare går för att äta, utan att kanske riktigt veta vilken av restaurangerna man kommer att välja.
- Som gäst på Eksjös matgata ska man veta att Harrys är öppet alla kvällar i veckan, avslutar Johan.
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Marie Brask
En rad företagare och föreningsmänniskor från Eksjö kommun finns representerade i nationella styrelser. Uppdraget och nätverkandet innebär unika möjlighet att hämta hem kunskap och samtidigt placera ort och verksamhet på kartan. Maria Stejdahl, Eksjö Stadsfest och Lotta Alexandersson, Frendo i Mariannelund och Hultsfred, är två av dem som har nationella uppdrag.
Eksjö Gymnasium har under många år framgångsrikt arbetat med konceptet Ung Företagsamhet, UF. Läsåret 2020/2021 är inget undantag. Just nu drivs 12 UF-företag på skolan, i år med större utmaningar än någonsin.
Under 2021 intensifierar samhällsbyggnadssektorn och näringslivsenheten det gemensamma arbetet mot ett företagsklimat i toppklass. Genom att använda den så kallade Rättviksmodellen är ambitionen är att skapa en bättre relation mellan kommun och företagare.
I dagarna öppnade Kanaljen Konst & Eventmakeri – ett digitalt galleri för konst och konsthantverk skapade av kvinnor i Norden. Kanaljen har sin bas i Mariannelund i Småland, där fysiska events planeras redan till våren.