Hela familjen vill flytta till Eksjö

Fler bilder

Fakta

Familjen Jönnervik Holmblad
Annette och Anton
Emelie, 11
Olivia, 8
Sander, 9 månader

På Landsbygdsmässan i Mariannelund i maj lagade dottern Emelie mat på torget. Snart hoppas hela familjen Jönnervik Holmblad kunna flytta hit. Familjen har bestämt sig för att lämna Stockholm för ett lugnare och tryggare liv nära naturen i Eksjö med omnejd. Gärna så fort som möjligt.
"Så snart jag hittar ett jobb vågar vi flytta", säger mamma Annette.

Hon kommer från Finland och är uppvuxen på landet. Maken Anton bodde som liten i Eksjö och har såväl pappa som far- och morföräldrar i stan. Båda längtar tillbaka till livet på landet och har siktet inställt på Eksjö.

– Vi åker ner så ofta vi kan och gifte oss faktiskt i Ingatorps kyrka. Det är väldigt fint i hela kommunen och Eksjö stad är så mysig. Framförallt är det lugnt och tryggt, vi kan släppa barnen på ett helt annat sätt, säger Annette som menar att det inte går att jämföra barnens liv i storstaden med det som Eksjö har att erbjuda. 
– Det blir en helt annan frihet, de kan enkelt ta sig dit de vill själva och det finns utrymme att göra det de tycker om. Varje gång vi är på besök rider de på ridskolan, de rider till och med ut i skogen! I Stockholm är det svårt att ens få plats på ridskola och prisbilden är helt annorlunda, säger Annette.

Det familjen längtar mest efter är känslan av att äntligen ha rotat sig, att inte längre vara på väg någonstans.
– Känslan av att vara framme vid slutdestinationen och börja bygga upp livet på en stabil grund. Vi drömmer om att hitta ett hus på landet där vi vill ha häst och massa djur. Jag vill lära känna människorna, bygga upp bekantskapskretsen, vara delaktig i kommunlivet och ha en aktiv roll. Skapa ett bra liv.

Familjen letar bostad och har redan börjat packa så smått. De stora barnen frågar varje dag om det hänt något så att de kan flytta snart. Det enda som återstår är det där jobbet.

Allt bygger på att jag hittar ett jobb, säger Annette, som i dag är jobbcoach inom Supported Employment, arbetslivsinriktad rehabilitering för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Hon sitter även i styrelsen för Svenska föreningen för Supported Employment och håller i de nationella träffarna för nätverket.

De hålls numera i Stockholm men skulle lika gärna kunna genomföras i Småland, resonerar Annette.

Det är det jag helst vill jobb med, går inte det är jag öppen för annat. Vi har också talat om att starta en restaurarang, som Anton kan driva efter pappaledigheten. Vi känner att vi skulle kunna tillföra något i Eksjö. Det finns jättemycket bra producenter i närområdet. Reko Höglandet är helt fantastisk!

Ni är ju väldigt säkra på flytten från storstaden. Varför tror du att den urbana normen är så stark just nu?
– Allt handlar om jobben, jag tror att människor har svårt att hitta de jobb som de vill ha landsbygden. Jag har själv aldrig varit i den här situationen tidigare. De gånger jag bytt jobb har jag gjort det för att jag blivit erbjuden något bättre. Att söka jobb är nytt för mig.

Anette är övertygad om att det finns spännande jobb och att åka en bit är inget problem, hon kommer ganska långt på de 45 minuter hon reser till jobbet i Stockholm varje dag. Hon tror mycket på konceptet med Förtur – framgångsrik medflyttarservice, där inflyttare och potentiella arbetsgivare i flera kommuner kan hitta varandra på en gemensam digital plattform.

Förturprojektet är en del av Brevet hemifrån och drivs av eksjö.nu med medel från Astrid Lindgrens Hembygd.