Hemma på våran gata igen

Fler bilder

  1. Vem är vem? Namn längst ned i artikeln.

I samband med årets Köttbullefest arrangerades en annorlunda återträff i Mariannelund. Då samlades barndomsvännerna som växt upp på Hembygdsgatan på 1950- och 60-talet.

De äldsta har gått i skola i församlingshemmet, de flesta har varit med om veckotvagningen hos baderskan Maja Blixt. Alla minns lekarna, bolldunk och kurragömma. De har åkt skridskor på våtmarken framför kyrkan och skidat över Kulltorp och ner för vattentornsbacken – för att sedan gå uppför backen och åka ner igen.
- Vi hade Hässleby bäck och Hässleby backar. Sen fick vi elljusspåret. Tänk vad vi har nött elljusspår på skidor, Elisabeth Gustafsson, en av de barndomsvänner som i helgen var tillbaka på Hembygdsgatan i Mariannelund.

Deras minsta gemensamma nämnare är att deras föräldrar valde att bygga hus på den nya Hembygdsgatan på 1950- och 60-talet (förutom ett par av grabbarna som bodde på Västra Storgatan). Föräldrarna hade fullt upp med sitt. Barnen skötte sig själva, de lekte utomhus hela dagarna och fick en smått unik gemenskap.
- Alla lekte med alla. Alla fick vara med och det förekom aldrig någon mobbing, säger Gunilla Fasth.
- Vi tog hand om varandra och det fanns väldigt mycket empati, fyller Monika Danielsson i.  

När Kristina Pettersson och Gunilla Fasth möttes av en slump och började prata gamla barndomsminnen fick de idén om att försöka samla alla lekkamraterna. Kristina gjorde slag i saken och hela gänget bjöds in till in träff i samband med helgens Köttbullefest. Ett par av avlidit och två hade bokat en resa. I övrigt var uppslutningen 100-procentig! 

- Det poppar upp väldigt många minnen. Det är så roligt att träffa alla igen och att vara tillbaka i Mariannelund. Jag har åkt igenom men inte varit här på gatan på väldigt länge, säger Carine Linde.
- Allt är sig likt, men det är mycket mindre än man minns det. Att husen låg så nära varandra!

Träffen inleddes med mat på Sofias restaurang, fortsatte till Hembygdsgården, Hembygdsgatan och avslutades på Köttbullefestens öltält. Barndomsvännerna har redan börjat prata om en ny träff.

På gruppbilden under "fler bilder"
från vänster
Monika Danielsson (Johansson)
Elisabeth Gustafsson ( Pettersson)
Staffan Nilsson
Gunilla Fasth (Alexandersson)
Kristina Ström (Pettersson)
Lennart Johansson
Carine Lindén (Jonsson)
Lena Alexandersson
Mona Poltan (Arnesson)
Jeanette Nilsson (Pettersson)
Maria Alexandersson
Leif Alexandersson
Ann Hammar
Kerstin Nordin (Pettersson)
Hans-Erik Andersson
Jonny Hammar
Ulf Alexandersson
Ulf Johansson