Herrgården i Bruzaholm får nytt liv

Fler bilder

Under vintern och våren har Herrgården i Bruzaholm renoverats och inretts i ett närmast unikt samarbete med IKEA. Cellwoodgruppens företag Bruzaholms Bruk och Cellwood Machinery (Nässjö) kommer att använda lokalerna i samband med möten, aktiviteter och som boende för övernattande gäster.

Ända sedan den 550 kvadratmeter stora Herrgården byggdes 1785 har den tillhört Bruzaholms Bruk och bebotts av disponenter och tidigare ägare. Nu knyts fastigheten närmare verksamheten. Cellwoodgruppen hyr numera Herrgården av Bruzaholms Bruk och lokalerna kommer att  kunna nyttjas av både Cellwood Machinery och Bruzaholms Bruk.

För att  få till en mysig miljö, och samtidigt skapa en kontrast till hur huset såg ut på brukspatronernas tid, vände sig Cellwoodgruppens ägare Malin Alfredsson till IKEA – en svensk leverantör med ett tydligt hållbarhetstänk.

Samarbetet med IKEA:s inredare Mia Ålund och Petra Sahlin inleddes i november. Under vintern har några av rummen målats och tapetserats och i maj kom Mia och Petra för att få möbler, gardiner och inredning på plats.
- Malin har haft  åsikter men har också gett oss det stora förtroendet att fritt disponera, färgsätta och inreda rummen, säger Mia och berättar att  man från IKEA:s sida varit mån om att  lyfta fram husets historia genom bilder och föremål.

- Det är det som ger huset en själ. För oss är det väldigt spännande att  få visa vårt breda sortiment i en miljö som man kanske inte förknippar med IKEA. Det är också roligt att  få komma hit och slutföra projektet. Det en tjänst som vi tror mycket på, men som vi bara gjort vid något tillfälle tidigare, säger Petra.

Projektet omfattar tre sovrum, fem kontorsplatser, ett konferensrum, två salonger och en liten frukostmatsal. Generellt har huset inretts med hållbara material, i en stil som är hållbar över tid och som fungerar under alla årstider.