Höglandssjukhuset får ambulanshall
Publicerad 17 Oktober 2011
Fler bilder


Just nu byggs en ny ambulansentré på Höglandssjukhuset. Ett efterlängtad bygge som också omfattar en renovering av akutmottagningens reception samt en saneringsanläggning.
Renoveringen av Höglandssjukhuset har pågått under flera år och de allra flesta avdelningar bor nu i moderna och ändamålsenliga lokaler. I samband med att en ny avancerad operationssal, en så kallad hybridsal, byggs på våningen ovanför akutmottagningen blev det också aktuellt att bygga en ny ambulansentré. Den gamla och undermåliga ambulansentrén har saknat väggar – och därmed även patientvärdighet.
– I den nya inbyggda ambulanshallen kan vi ta emot patienterna på ett bra sätt – dessutom blir vi helt oberoende av väder och vind, säger vårdenhetschef Marie Christensson.
Den nya ambulansentrén ska stå klar i maj och då förväntas också den nya receptionen samt saneringsanläggningen vara färdiga.
Smittsamma sjukdomar
Höglandssjukhuset har tidigare bara haft en mobil saneringsanläggning. Nu byggs en fast dito vid akutmottagningen. Anläggningen är ett krav från Socialstyrelsen och i huvudsak avsedd för olycksfall med kemiska ämnen. Men eftersom den har separat ingång kommer den också att användas som infektionsdel för patienter med infektioner och smittsamma sjukdomar.
Mer personal
Att bygga om ett sjukhus, där verksamheten ständigt ska fungera är komplext, att bygga om byggnader i anslutning till akutmottagningen är om möjligt ännu värre.
– Det är en situation som är svårhanterbar, medger Maria Christensson, som ändå tycker att det flyter på bra tack vare extra resurser och mer personal.
Stora planer
När det gäller akutmottagningens fortsatta modernisering finns ännu inga beslut fattade. Ärendet ska upp i landstingsfullmäktige i november.
– Det finns stora planer och förhoppningen är att vi så småningom ska ha ett nytt och modernt sjukhus rakt igenom, säger Kicki Ekbladh, informatör Höglandssjukhuset.
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Marie Brask
En rad företagare och föreningsmänniskor från Eksjö kommun finns representerade i nationella styrelser. Uppdraget och nätverkandet innebär unika möjlighet att hämta hem kunskap och samtidigt placera ort och verksamhet på kartan. Maria Stejdahl, Eksjö Stadsfest och Lotta Alexandersson, Frendo i Mariannelund och Hultsfred, är två av dem som har nationella uppdrag.
Eksjö Gymnasium har under många år framgångsrikt arbetat med konceptet Ung Företagsamhet, UF. Läsåret 2020/2021 är inget undantag. Just nu drivs 12 UF-företag på skolan, i år med större utmaningar än någonsin.
Under 2021 intensifierar samhällsbyggnadssektorn och näringslivsenheten det gemensamma arbetet mot ett företagsklimat i toppklass. Genom att använda den så kallade Rättviksmodellen är ambitionen är att skapa en bättre relation mellan kommun och företagare.
I dagarna öppnade Kanaljen Konst & Eventmakeri – ett digitalt galleri för konst och konsthantverk skapade av kvinnor i Norden. Kanaljen har sin bas i Mariannelund i Småland, där fysiska events planeras redan till våren.