Imponerande Sverigepremiär

Fler bilder

I helgen small det! I dubbel bemärkelse. Teatertolvan bjöd in till Sverigepremiär av musikalen om det legendariska gangsterparet Bonnie & Clyde. De gjorde det med den äran. Professionellt från första tonen till det sista skottet. Så här har vi aldrig sett Teatertolvan tidigare – och vi gillar det!

Bänkad på tredje raden i Östanåskolans aula hinner jag tänka ordet aulaskrivning och förflytta mig drygt 25 år tillbaka till gymnasietiden, innan regissör Crille Atting hälsar välkomna genom högtalarna, uppmanar publiken att luta sig tillbaka och njuta. Därefter kastas vi rakt in prologen, till den amerikanska södern och den stora depressionen på 1930-talet. Sångrösterna, inlevelsen, kostymerna, sminket,  uttrycket och scenografin är rakt igenom professionellt och känslan av att vi befinner oss på en av de stora musikalscenerna är påtaglig redan efter första numret.

Egen översättning 
Teatertolvan har under flera år bjudit Eksjöpubliken på lättsamma, medryckande och välkända musikaler. Nu tar den ideella föreningen sina teaterambitioner till nya höjder och visar prov på förmågan att framföra även allvarliga budskap, som stundtals påminner om vår egen samtid.  
Rösterna, skådespeleriet, livemusiken, tajmingen och förmågan att berätta en tragisk och vacker historia med både värme och känsla. Allt finns här. Att dessutom veta att Teatertolvan, genom fantastiska Linn Ahlsgård, översatt varenda strof som framförs på scenen, gör att stoltheten nästan svämmar över. Vilken kraft det finns i den här föreningen!

Legendariskt gangsterpar
Storyn baseras på den sanna berättelsen om Bonnie Parker och Clyde Barrow, vars brottsturné med rån och mord rapporterades flitigt i tidningarna och blev en mytomspunnen och något romantiserad följetong i depressionens Amerika. Bonnie och Clyde skulle komma att bli ett av världens mest kända kriminella par. Många i den äldre generationen har sett filmen som spelades in på 1960-talet men betydligt färre har haft möjlighet att uppleva musikalen.  Den sattes upp för första gången 2009 i Kalifornien och har sedan dess spelats nästan varje år på olika platser i världen, närmast i Prag och London.

Det bästa av situationen
Trots att vi varje dag i veckan unnar teaterföreningen en riktig scen med fullstora mått, för att få plats med alla ungdomar som vill ta del av verksamheten, finns inget övrigt att önska under den två och en halv timma långa föreställningen. De gör det bästa av situationen och utnyttjar den begränsade ytan på Eksjö gymnasiums scen maximalt och effektivt, genom smart scenografi, klockren ljussättning och snabba scenbyten som genomförs med flyt. Teaterföreningen på Småländska Höglandet har kompetensen, kontakterna och förmågan att locka fram det bästa ur en ensemble och för oss som känner föreningen är prestationen egentligen inte förvånande. Teaterpubliken på Höglandet är bortskämda med stora och väl genomförda produktioner och vet vad det här gänget kan prestera med sin kreativitet,
spelglädje och hårda arbete.

Dreamteam
Samtliga i den 22 personer stora ensemblen förtjänar beröm men huvudrollsinnehavarna Fanny Hugosson och Mikael Sturesson, som båda var med Teatertolvans uppsättning av Legally Blonde, gör fantastiska insatser, liksom Karin och Benjamin Havskog, som spelar Clydes bror och svägerska. Även Martin Holmström, som vi bland annat sett som mamman i Hairspray, gör en övertygande roll som församlingens predikant.

En musikal kräver sina skådespelare men också sina musiker. I det här fallet svarar studenter från musikhögskolan i Örebro för tonerna som tryggt strömmar ned från balkongen. Kapellmästare är bygdens egen Robert Wells, William Isaksson från Mariannelund. Kort sagt har Teatertolvan fått ihop ett riktigt dreamteam. Missa inte möjligheten att uppleva resultatet. Bonnie & Clyde The musical spelas fredag, lördag och söndag fram till den 21 mars. Biljetter finns på www.teatertolvan.se