Inredningsbutik i Centrumhuset

Fler bilder

I januari 2021 tog lokala företagare över ägandet av Centrumhuset i Mariannelund. Vid halvårsskiftet öppnade den första nya verksamheten i huset. Lotta Thörnqvists butik Inspirationsförrådet ligger vägg i vägg med Stjernbergs Skafferi och de båda verksamheterna har ett nära samarbete.

Det stora och speciella Centrumhuset i Mariannelund hade en viktig plats i samhället när Mariannelund var en egen kommun. Även efter kommunsammanslagningen 1971 rymde huset ett kommunalkontor och lokalerna har genom åren fungerat som pastorsexpedition, bank och en lång rad butiker och verksamheter. Än i dag är Centrumhuset en av ortens viktigaste mötesplatser, med bland annat Stjernbergs Skafferi, biblioteksfilialen och två frisörer som hyresgäster.

När framtiden kring ägarskapet under 2020 var oklar bestämde sig ett antal lokala företagare för att lägga ett bud på fastigheten. Affären blev klar i januari och Centrumhuset ägs numera av Bruzahem AB (Markus Kyllenbeck), Elsexan AB (Mikael Engqvist och Peter Fransson), Mariannelunds rep. och maskin (Mikael Wiktorsson) samt Br. Stejdahls Bygg (Andreas och Fredrik Stejdahl).
- Vi tror på Mariannelund som ort och landsbygden behöver lokalt engagemang för att utvecklas, sa Mikael Wiktorsson, som tillsammans med övriga ägare var tydlig med att förvärvet inte främst gjordes av kommersiella skäl.
- Vi behöver en långsiktig ägare som är mån om utveckling av Mariannelund och centrummiljön, sa Markus Kyllenbeck.

Ägarna har därför inte haft någon brådska med att fylla de delar av huset som är tomma, men nu har alltså den första pusselbiten fallit på plats. I lokalen precis intill Stjernbergs Skafferi har Lotta Thörnqvist förverkligat en dröm och öppnat butiken Inspirationsförrådet. Butiken har en härlig mix av noga utvald inredning, konst, arrangemang, växter och ting för hemmet – både gammalt och nytt. Allt i en behaglig färgskala och klassisk men personlig stil.  

- Jag tar in det jag själv tycker om och skulle valt till mitt eget hem, säger Lotta enkelt.
Och gensvaret har inte låtit vänta på sig. Butiken har dagligen nöjda gäster som kombinerar ett lunch- eller fikabesök på Stjernbergs med shopping i den mysiga butiken. När Lotta inte är på plats på Inspirationsförrådet jobbar hon på Stjernbergs, vilket gör att både hon och kollegorna i skafferiet också kan serva inredningsbutikens kunder under sina öppettider.

Följ Inspirationsförrådet på Instagram