Itolv fylls och förfinas
Publicerad 2 Maj 2013
Fler bilder


Militärhistorian går såklart aldrig ur väggarna på ett gammalt regemente. Däremot är det nya Itolv sedan länge en självklar stadsdel i Eksjö. Centralt, genuint och – med tanke på de bastanta kasernerna – förvånansvärt flexibelt.
Här finns numera såväl bostäder som äldreboende och förskola. På området ryms förutom en mängd kontor och arbetsplatser både högskolestudenter, gymnasister och kulturskoleelever. Här hittar vi också stadens bowlinghall och sociala omsorgen med återvinningsbutiken Retro. Bland annat.
Totalt har Itolv AB i dag cirka 120 hyresgäster. En av dem är Höglandets Kommunalförbund som just nu växer så det knakar.
– Vi utvidgar lokalerna och bygger till på bottenplanet för att få in 26 nya arbetsplatser. Lokalerna ska vara inflyttningsklara vid halvårsskiftet, berättar Göran Thydén, Itolv AB.
Inom kort påbörjas också ombyggnaden av den sista kasernen på området, med placering direkt till höger innanför portarna.
– Vi bygger om ett våningsplan till modernt vårdboende åt Atollen Omsorg, som redan har verksamhet på området. Bygglovet är klart och vi står nu precis i startgroparna.
Därmed är området snart i princip fyllt. Parallellt pågår processen med att ändra detaljplanen runt gamla körcentralen, som hittills huserat bussgarage.
– Vi skissar på hur området skulle kunna se ut och siktar på att skapa ett bostadsområde med villor eller bostadsrätter. Ambitionen är i så fall att, precis som på den före detta beväringsparkeringen, skapa en sammanhållen och enhetlig bebyggelse som harmonierar med givaktstrukturen.
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Marie Brask
En rad företagare och föreningsmänniskor från Eksjö kommun finns representerade i nationella styrelser. Uppdraget och nätverkandet innebär unika möjlighet att hämta hem kunskap och samtidigt placera ort och verksamhet på kartan. Maria Stejdahl, Eksjö Stadsfest och Lotta Alexandersson, Frendo i Mariannelund och Hultsfred, är två av dem som har nationella uppdrag.
Eksjö Gymnasium har under många år framgångsrikt arbetat med konceptet Ung Företagsamhet, UF. Läsåret 2020/2021 är inget undantag. Just nu drivs 12 UF-företag på skolan, i år med större utmaningar än någonsin.
Under 2021 intensifierar samhällsbyggnadssektorn och näringslivsenheten det gemensamma arbetet mot ett företagsklimat i toppklass. Genom att använda den så kallade Rättviksmodellen är ambitionen är att skapa en bättre relation mellan kommun och företagare.
I dagarna öppnade Kanaljen Konst & Eventmakeri – ett digitalt galleri för konst och konsthantverk skapade av kvinnor i Norden. Kanaljen har sin bas i Mariannelund i Småland, där fysiska events planeras redan till våren.