Jonas satsade sig genom krisen

Fler bilder

Eksjö Stadshotell har inte bara överlevt krisen. Under pandemin har ägaren Jonas Persson dessutom startat fem (!) nya verksamheter i stan. Nu utökas också vingården i Serbien med ytterligare ett fält - och fler satsningar är på gång utanför kommungränsen!

Att hotellbranschen är en av de branscher som drabbats hårdast av pandemin är ingen nyhet. Jonas Persson, som driver Eksjö Stadshotell, tillhör dem som inte bara klarat sig igenom krisen, utan också utvecklats och vuxit under pandemin. Redan under den tuffa våren 2020 köpte han Hotell Vaxblekaregården, där innergården nu byggts om till relaxavdelning med spabad och bar. Förra sommaren öppnade restaurangen Hos Jonas, som redan blivit många Eksjöstammisars självklara vardagsrum. I somras slog han upp portarna till den en saluhall vid Åbron och startade även Eksjö glassfabrik vid Lilla Torget. Dessutom såg han till att Eksjö fick cocktailbaren Trend, med en av världens bästa bartenders bakom bardisken.
- Vi kan nu erbjuda en bra mat- och dryckesvandring längs Eksjö matgata, säger Jonas och berättar att målgruppen som normalt sett åker på weekend till London, Rom och Barcelona i höst har valt upplevelser i svenska småstäder i stället. Eksjö matgata är en viktig del av upplevelsen, som också fått en hel del medial uppmärksamhet, senast av Lottie Knutsson, som var i Eksjö och filmade för ett par veckor sedan.

Glass-succé
Sommarens stora succé var utan tvekan Eksjö Glassfabrik med försäljning av hemgjord glass i unika smaker och uteservering på Lilla Torget.
-
Oavsett när man kommit förbi här har det suttit 20-30 personer på Lilla Torget. Det har gynnat hela gatan, säger Jonas Persson. 
-
Saluhallen är den del som inte föll inte så väl ut som jag hoppats, mest beroende på att jag inte hade tid att var där så mycket. Men jag är väldigt glad för lokalen, den kommer till sin rätt nästa sommar, ja kanske redan till jul, säger Jonas, som inte släppt tanken på en stor saluhall i Eksjö.

Vingård i Serbien
Parallellt med satsningarna i Eksjö utökas vingården i Serbien, som Jonas äger tillsammans med fem kompanjoner, däribland Eksjöbon Mikael Sjödahl. Här tillverkas varje år cirka 25 000 flaskor rött vin och rosévin av märket Dolina, som finns som beställningsvara på Systembolaget – och naturligtvis serveras på alla Jonas Perssons matställen i stan. Vinet är ytterligare ett spännande inslag i Eksjös matupplevelser - ett begrepp som nu blir mer och mer känt, och numera genererar förfrågningar från andra kommuner.
- Man ser vad vi har gjort i Eksjö och undrar om vi vill göra något liknande i deras stad. Det kommer att hända spännande saker framöver, säger han och nämner hemlighetsfullt något om Jönköping…

Släppta restriktioner
Att restriktionerna släpps är efterlängtat, men precis som branschen i övrigt är Jonas försiktigt positiv tills man ser åt vilket håll utvecklingen går.  
- Vi är absolut redo för nöjeskvällar och julbord nu när restriktionerna lättar. Men vi avvaktar lite med de stora artistbokningarna och drar inte på oss några stora kostnader innan vi ser var det tar vägen, säger Jonas, som gläds åt att återigen kunna emot större sällskap.
- Människor längtar efter att få umgås och äta och dricka gott i fin miljö, säger Jonas och berättar att även vardagarna kommit igång bra och vi har bra beläggning på hotellen.
- Det största bekymret just nu är personalfrågan. Hade jag haft mer personal hade vi kunnat satsa ännu mer.