Julrusch i karamellkokeriet

En av Eksjö kommuns bästa budbärare är utan tvekan Mariannelunds Karamellkokeri. Förutom den traditionella marknadsförsäljningen under sommarhalvåret, finns de numera på julmässor över hela Sverige. Och den 16:e december provsmakar Ernst godsakerna från Mariannelund i sitt julprogram! Parallellt med julruschen planerar företaget för nybyggda lokaler för godis- och glasstillverkning.

Karamellerna har en strykande åtgång på stora och små marknader, på slott och i hembygdsgårdar. Årets nyhet är Lisebergs julmarknad och med daglig försäljning i parken i Göteborg går det nu åt karameller som aldrig förr.

Grytorna går för högtryck i tillverkningslokalerna på Parkgatan i Mariannelund. Kokningen startar tidigt på morgonen och karamellerna rullas, skärs och hackas enligt samma gamla hantverksmetoder som paret Johansson använde när de startade verksamheten hemma vid köksbänken på 1920-talet. Sedan 2000 drivs verksamheten av Johan Zedig och Cecilia Jonsson, som tillsammans med sin personal numera säljer ett par hundra ton godis per år. 

Sortimentet växer ständigt och det råder inte någon som helst tvekan om att svenska folket vill ha hemkokta karameller från Mariannelund. Företaget gillar läget - och expanderar.
- Vi skissar nu på hur den nya fabriken ska se ut, säger Johan och visar en ritning på den 600 kvadratmeter stora fabriksbyggnaden, som ska resas under nästa år.

Byggplatsen ligger strategiskt vid riksväg 40, intill infarten till Spilhammars camping.
- Här får vi bra och ändamålsenliga lokaler, som är anpassade för dagens verksamhet. Dessutom får vi plats att bygga upp vår egen glasstillverkning och öppna glasscafé, berättar Johan.

Intill det nybyggda karamellkokeriet är tanken att Barnfilmbyns besöksmål Filmernas Hus ska växa fram något år senare. Detta blir världens första barnfilmmuseum och kommer bland annat att innehålla en resa bakom kulisserna på inspelningarna av Emilfilmerna.