Kaim och Filmbyn tar över bion!

Tor Larssen, Barbara Koester, Sara Schwardt, Danny Borgström, Ellen Andersson, Pär Borgström och Karin Kyllenbeck

Fler bilder

  1. Gölin Larssen

Efter en tids ovisshet kring framtiden för Mariannelunds biograf står det nu klart att Kulturakademien i Mariannelund och Filmbyn Småland säkerställer bions fortsatta existens och utveckling.

Mariannelunds biograf är en av de äldsta i landet som fortfarande är i drift och har därför ett stort kulturhistoriskt värde. Eksjö kommun äger fastigheten och har genom åren med varsam hand renoverat byggnaden.

Biografen drivs sedan många år av Videvox i Sollentuna, ett av Sveriges äldsta biograftekniska företag. Bolaget har i sin tur haft samarbete med lokala krafter som skött filmvisningar, marknadsföring och försäljning på plats. Martin och Ida Österman tog över uppdraget precis innan pandemin, men sedan de under förra hösten aviserade att deras tid inte räckte till har framtiden för bion varit oviss.

Kulturakademien och filmen
Nu är det alltså klart att biografen räddas, och samtidigt sluts en cirkel. För att förstå den lokala förankringen behöver vi gå tillbaka till år 2006, då en grupp människor i Mariannelund samlades med det gemensamma intresset att starta en filmklubb. Av olika anledningar fick den nybildade föreningen slutligen ett bredare verksamhetsfält och namnet Kulturakademien i Mariannelund, Kaim. Film har alltid legat föreningen varmt om hjärtat och Kaim har vid flera tillfällen visat uppskattad utomhusbio i Herrgårdsparken i samarbete med Mariannelunds bio och Film i Jönköpings län.Frågan om bions framtid hamnade i våras hos Kaims styrelse, som såg spännande möjligheter med ett engagemang i biografen.

Filmbyn
I samarbetet involveras även Filmbyn Småland.

-
Tanken är att vi ska nyttja varandra och göra det vi är bra på. Vi i Kaim bemannar, gör det praktiska och säljer godis och popcorn. Ingela Nilsson Nachtweij på Filmbyn tar hand om ekonomi och administration, berättar ordförande Karin Kyllenbeck. 

Vill att bion ska leva
Förutom styrelsen ingår en handfull personer från orten i biogruppen.
- Vi gillar alla film och vill att bion ska vara kvar! Kulturen behövs, säger Barbara Koester. 
- Det är viktigt för Mariannelund att bion får leva vidare, då vill jag gärna vara med och bidra, säger Danny Borgström.
Tor Larssen går på gymnasiet och är yngst i gruppen och är redan utnämnd till teknikansvarig.
- Det ska bli roligt att lära sig att visa film på bio, säger Tor som kommer att bemanna bion tillsammans med sin mamma Gölin Östman.
- För oss i Kaim blir det fantastiskt roligt att vi får en röd tråd och en bas för vår verksamhet. Både vi och Videvox har massor av idéer, men vi kommer att ta en sak i taget för att kunna sy ihop scheman som fungerar, säger Karin.

Redan nu på onsdag 31 augusti visas första filmen och sedan blir det bio en gång i veckan under hösten.
- Vi byter veckodag från söndagar till onsdagar och tror och hoppas att fler har möjlighet att gå på bio en vardagskväll, berättar Karin.  

Bioprogrammet i sin helhet finns på www.mariannelundsbio.se och bion finns också på facebook och instagram.