Kalasmat från nytt kök i Hult
Publicerad 20 April 2011
Fler bilder


Fakta
Smålandskalasets Chocolaterie på Norra Storgatan 28 är öppen på eftermiddagarna. Chokladen är smaksatt med äkta frukt och bär från trakten.
Sedan Britt-Marie Karlsson tog över cateringfirman Smålandskalaset för fem år sedan har hon satt sin egen prägel på företagets filosofi. Bland annat genom att bannlysa alla halvfabrikat, smaktillsatser och konserveringsmedel, använda rena ingredienser och i så stor utsträckning som möjligt köpa lokalproducerat. Det har gett en henne en självklar plats i nätverket Regional Matkultur. Men utvecklingen har också gett henne för stora lokaler. Kräsen matlagning kan inte bedrivas i storformat.
I somras kläckte hon idén om att bygga om en del av sitt eget hus i Hult till restaurangkök. Knappt halva ytan av bottenvåningen skulle kunna bli ett effektivt kök, alldeles tillräckligt stort för cateringuppdragen och chokladtillverkningen åt det egna Chocolateriet i Gamla stan. Boytan skulle ändå bli tillräckligt stor till Britt-Marie och hennes man, nu när alla barn är utflyttade.
-Jag sa upp hyreskontraktet på min överdimensionerade lokal i stan och så började vi stuva om i planlösningen. Ett gammalt kök på övervåningen som vi använt som hobbyrum var intakt och med lite små justeringar blev det ett perfekt hemmakök.
Det stora köket på bottenvåningen och ett intilliggande sovrum förvandlades till ett ändamålsenligt och storleksanpassat restaurangkök, som invigdes i början av april. Trots att allt är nytt känns köket redan inarbetat och det är onekligen svårt att förstå att det bara för några månader sedan varit familjen Karlssons hem. Det är faktiskt betydligt enklare att ta till sig det faktum att utrymmet på 1950-talet var charkuteri i den Konsumbutik som fanns i huset på den tiden. Cirkeln är sluten.
– Ja, det känns väldigt bra. Den här satsningen var helt rätt, menar Britt-Marie som inte bara fått närmare till jobbet och bättre förutsättningar att kombinera livet med arbetet. Hon har också fått en rivstart i den nygamla verksamheten. Beställningarna duggar tätt på kalasmaten, som numera levereras från Hult.
Läs mer på www.smalandskalaset.se
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Marie Brask
Frida Sherdén och Oskar Lindholm är Årets företagare i Eksjö kommun. De hyllades tillsammans med en rad andra pristagare i samband med fredagens dialoglunch på Eksjö stadshotell. Här hittar du samtliga pristagarna samt motiveringar.
I höst får tusentals elever på svenska högstadie- och gymnasieskolor möta Försvarsmaktens nyanställda skolinformatörer. Två av dem är placerade på Ing2 i Eksjö.
I år firar Bruzaholms Bruk inte mindre än 360 år! Det moderna specialgjuteriet, med 65 medarbetare och en internationell kundkrets, är därmed ett av Sveriges äldsta industriföretag. Men vägen hit har knappast varit spikrak.
Med en bakgrund som asfaltsläggare är han van att jobba både tunga och långa arbetspass. Firma Andreas Karlsson Skogsjänst har numera sin bas i Bellö och utför uppdrag inom skog och mark, åt såväl privatkunder som företag.