Kanaljen lyfter kvinnliga konstnärer

Foto: Therese Samuelsen

Fler bilder

  1. Foto John Guthed
  2. Foto: Isabella Henriksson Andersdotter
  3. Foto: John Guthed

I dagarna öppnade Kanaljen Konst & Eventmakeri – ett digitalt galleri för konst och konsthantverk skapade av kvinnor i Norden. Kanaljen har sin bas i Mariannelund i Småland, där fysiska events planeras redan till våren.

- På listan över de 100 mest betalda verken i världen finns bara 12 kvinnor och värdet av deras verk är endast några få procent av det totala. Det vill jag hjälpa till att ändra på, säger Helén Lindqvist, som driver galleriet.

Hon har en bakgrund som jurist och bytte för några år sedan yrkesbana och blev kreatör, eventmakare och entreprenör inom besöksnäringen. Hon kommer närmast från posten som vd på Bolga Brygge i Norge och har nu återvänt till sin barndoms hemtrakter i Småland.

På Kanaljens digitala galleri kommer en ny kvinnlig konstnär att porträtteras varje månad. Genom reportage, intervjuer, film och bilder får besökaren lära känna konstnären och få en inblick i hennes dagliga arbete samt vad som format och inspirerar henne. Konstnären ställer ut ett tiotal verk som kan köpas via Kanaljen. Först ut är de lokala konstnärerna Emma Larsson och Liu Lifen. De har helt olika uttryckssätt men präglas båda mycket av närvaron och nuet i föräldraskapet.

Den digitala satsningen kommer minst sagt rätt i tiden, då många fysiska museer och gallerier stänger med anledning av striktare restriktioner, men Kanaljen är faktiskt inte en frukt av Coronapandemin.
­- Idén föddes redan i december 2017. Att starta som ett digitalt galleri har alltid varit planen, men redan under våren skapar vi fysiska events där konstnärliga uttryck blandas med musik, dans och akrobatik på spännande och oväntade platser i och kring Mariannelund. Det första är planerat till den 14 mars, avslöjar Helén som utlovar magi, värme och överraskningar.

Till sommaren 2021 öppnar hon och sambon Jörgen upp sitt hem Tallgården i Mariannelund, den pampiga före detta rektorsbyggnaden från 1920-talet, där Kanaljen – Konst & Eventmakeri blir ett fysiskt besöksmål med butik och kafé.
- Kanaljen ska kännas lite som en mix av cirkus och en sagolik John Bauersk värld, där musik, dans och performance ska locka människor till skratt, förundran och insikter. Vi vill spränga gränser genom att bjuda på det oväntade utan att det blir högtidligt.

www.kanaljen.com